Άγιος Νεκτάριος: Ο «Άνθρωπος του Θεού»

 
Άρης Σερβετάλης στο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου

Ενημερώθηκε: 25/08/21 - 16:28

Toν Νοέμβριο συμπληρώνονται 101 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.Ενός προσώπου που συκοφαντήθηκε και τιμωρήθηκε από την επίσημη Εκκλησία όσο κανείς αλλά και δικαιώθηκε διπλά με την αγιοκαταταξή του.

Την ερχόμενη Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία η ζωή και το έργο του Αγίου με πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη .

Εκτός από τον Σερβατάλη στην ταινία συμμετέχουν οι ηθοποιοί Alexander Petrov (Ice) και Mickey Rourke (The Wrestler) και τους Έλληνες: Χρήστο Λούλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτα Τσακίρογλου, Γιάννη Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Γιάννη Αναστασάκη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μιχάλη Μητρούση, Μιχάλη Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα-Άννα Γκούγκουλη, Μάνο Γαβρά, Σαράντο Γεωγλερή και Παναγιώτη Μαρίνο.

Την ταινία σκηνοθέτησε η σερβικής καταγωγής Yelena Popovic η οποία υπογράφει και το σενάριο.

Άγιος Νεκτάριος

Η δημοτικότητα του Αγίου Νεκτάριου, τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζηλοφθονία ορισμένων κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέρος του κλήρου τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική, γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Ο φόρτος εργασίας, όμως, τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα, όπου ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια, το οποίο χάρη στη φήμη του, μεγαλώνει. Η Μονή, όμως, δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο μετά το θάνατό του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.

Σύμφωνα με την Popovic το 2012 όταν επισκέφτηκε το Βελιγράδι διάβασε ένα βιβλίο για τον Άγιο και τότε της γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία.

Ο άγιος ήταν μια έντονη προσωπικότητα κάτι που προκάλεσε τη ζήλια των κληρικών στην Αλεξάνδρεια οι οποίοι φοβόταν ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αιγύπτου, μέρος του κλήρου τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Ο φόρτος εργασίας, όμως, τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα, όπου ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια, το οποίο χάρη στη φήμη του, μεγαλώνει. Η Μονή, όμως, δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο πριν το τέλος του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.

Άγιος Νεκτάριος