Αλλάζουν όλα στην Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω του πολέμου

 
Αλλάζουν όλα στην Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω του πολέμου

Ενημερώθηκε: 26/03/22 - 17:39

Παγώνουν οι εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ιδέα της σύγκλησης των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων όπου θα εξετάζονταν το θέμα της "εισβολής" της Μόσχας στην Αφρική εγκαταλείπεται προς το παρόν αφού όλα έχουν ανατραπεί.

Άλλωστε μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με Ιεράρχη του Φαναρίου , θα έδειχνε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δύο ορθόδοξοι λαοί με αρνητικές συνέπειες για όλο τον κόσμο.

Εκτός αυτού, λόγω του πολέμου έχουν αλλάξει οι συμμαχίες μεταξύ των Εκκλησιών με το Πατριαρχείο Μόσχας να εμφανίζεται αποδυναμωμένο λόγω της στάσης που έχει τηρήσει όλο αυτό το διάστημα. Με εξαίρεση τη Σερβία και την Αντιόχεια όλες οι άλλες Εκκλησίες είναι επιφυλακτικές για τον ρόλο του Κύριλλου , ενώ έχουν αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες στήριξης των προσφύγων.

Πολλές μητροπόλεις και ενορίες έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική Εκκλησία για την οποία πλέον ακούγονται πολλά για τη δράση της ως προέκταση του Κρεμλίνου στηριζόμενοι κυρίως στην οικονομική της ισχύ.

Οι επικεφαλής των Εκκλησιών εκτιμούν οτι μετά το τέλος του πολέμου τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο θα κληθεί να απολογηθεί για τη στάση του την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής. Αλλά ,και για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για να ελέγξει τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στα Βαλκάνια αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός οτι ο Κύριλλος "εν μια νυκτί" βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο ,χωρίς ισχυρές συμμαχίες .Πριν τον πόλεμο ακόμη και στην Ελλάδα είχε υποστηρικτές και είχε το πάνω χέρι στην κόντρα με το Φανάρι.

Επίσης, οι επικεφαλής των Εκκλησιών προβληματίζονται και για τα Βαλκάνια όπου υπάρχει έντονη αντιπαράθεση Σέρβων με τους Κοσσοβάρους λόγω των Μετοχίων, τους Σκοπιανούς και τους Μαυροβούνιους .

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς

αναφέρεται στο θέμα των εκκλησιαστικών εντάσεων στην περιοχή χωρίς να κρύβει τις ανησυχίες του τονίζοντας πως ο μητροπολίτης της Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο δηλώνει ότι «τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι συνέπειες του αθεϊσμού» και ότι «το Μαυροβούνιο προβάλλεται ως μια μικρή Ουκρανία», ακολουθώντας πιστά τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την εισβολή στην Ουκρανία. Οι Σέρβοι ιερείς στα κοινωνικά δίκτυα φωνάζουν «Ζήτω!» στον πρόεδρο της Τσετσενίας Καντίροφ, ο οποίος έστειλε τις ειδικές δυνάμεις του στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ζητήσει την αυτοκεφαλία τους, κάτι που το Φανάρι το έχει αφήσει στην άκρη προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ρωσικό επεκτατισμό.

Για την ηρεμία στην περιοχή πλέον και οι πολιτικές δυνάμεις προσβλέπουν στην στάση που θα τηρήσει ο Βαρθολομαίος ο οποίος δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στη φωτιά αφήνοντας τον χρόνο μα κυλάει υπέρ του.

Οι ρωσικές βόμβες χτύπησαν και τον θρησκευτικό τουρισμό.

'Έπειτα από δύο χρόνια "καραντίνας" λόγω covid-19 εφέτος ήταν για πολλούς η χρονιά κατά την οποία θα καταγράφονταν σημαντική αύξηση των επισκέψεων σε μοναστήρια και προσκυνήματα αλλά και χώρους όπως το 'Αγιον Όρος. Περίπου 600.000 Ρώσοι αναμένονταν εφέτος στην Ελλάδα αλλά και 100.000 Ουκρανοί.Λόγω του πολέμου και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Ε.Ε κατά της Μόσχας και τα αντίμετρων του Κρεμλίνου προσκυνητές δεν πρόκειται να έρθουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι περιοχές όπως η Χαλκιδική, τα Ιόνια, αλλά και η Κρήτη θα έχουν λιγότερους προσκυνητές. Βεβαίως και το Άγιον Όρος θα δει να μειώνονται οι επισκέψεις και μαζί με αυτές τα έσοδα.

Εκτός της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα, όπως και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που στήριζε σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά του στους Ρώσους επισκέπτες.

Και αυτό γιατί οι Ρώσοι προσκυνητές "αφήνουν" έσοδα ,ενώ υπάρχουν και πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι κατά την διάρκεια των διακοπών τους στηρίζουν οικονομικά πολλά μοναστήρια και προσκυνήματα.