Ανω-κάτω η Αρχιεπισκοπή με τα... κορίτσια «παπαδάκια»

 
Ανω-κάτω η Αρχιεπισκοπή με τα... κορίτσια «παπαδάκια»

Ενημερώθηκε: 08/06/23 - 13:14

Σάλο έχει προκαλέσει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών η απόφαση του ιερέα να βάλει στο ιερό ως "παπαδάκια" δύο κορίτσια.

Ο κ.Ιερώνυμος έθεσε σε αργία  τον ιερέα Αλέξανδρο Καριότογλου που υπηρετεί στον ναό του Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, ωστόσο οι ενορίτες εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στον ιερέα ο οποίος είναι εκ των πλέον μορφωμένων κληρικών.

Ο π.Αλέξανδρος  "έντυσε"  δύο αδέλφια κορίτσια "παπαδάκια" για τις ανάγκες τέλεσης της Θείας Λειτουργίας. Κάποιοι συντηρητικοί αντέδρασαν, η υπόθεση έφτασε στον Ιερώνυμο ο οποίος έθεσε σε αργία τον ιερέα, καθώς απαγορεύεται η παρουσία γυναικών στο ιερό.

Σε μια προσπάθεια να  κλείσει το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος απαγόρευσε στον  π.Αλέξανδρο να ιερουργεί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ούτε έχει το δικαίωμα να τελεί Μυστήρια (Γάμους, Βαφτίσεις, Εξομολογήσεις κ.λ.π.) έως ότου η 12μελής Ιερά Σύνοδος συζητήσει το θέμα και αποφανθεί.

Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θέσει το θέμα προς συζήτηση και ποια θα είναι η εισήγηση του, όμως, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του: «στόχος της απόφασης είναι να νουθετήσει τον κληρικό καθώς δεν υπήρχε καμία συνεννόηση με τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής» και όπως προσθέτουν «ο ιερέας δεν έλαβε κάποια επιστολή αλλά «είχε μία συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωτοσύγκελο. Κανένας μας δεν αποφασίζει μόνος του».

Η απόφαση προκάλεσε την οργή των ενοριτών οι οποίοι απηύθυναν  έκκληση στον  Ιερώνυμο να προστατέψει τον ιερέα: 

"Ως πιστοί χριστιανοί, μέλη του σώματος της Εκκλησίας και ενορίτες στην ενοριακή κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά στην Πλάκα, με ιερατικώς προϊστάμενο τον π. Αλέξανδρο Καριώτογλου (δρ. θρησκειολογίας), νιώθουμε την ανάγκη να απευθύνουμε την κάτωθι έκκληση.

Έκκληση στον ποιμένα, πατέρα μας και επιχώριο επίσκοπό μας Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, έκκληση στη διάκριση και στην εκκλησιαστική πατρότητα, έκκληση προστασίας του πρεσβυτέρου και της ενορίας μας από αήθεις και αν-ορθόδοξες διαδικτυακές επιθέσεις που σπέρνουν διχασμό στο σώμα της Εκκλησίας προκειμένου να εισαγάγουν καινά ήθη στην εκκλησιαστική ζωή δια της μεθόδου της ανθρωποφαγίας.

Αφορμή αποτελεί η επίθεση, ανωνύμων και επωνύμων, που δέχεται η ενορία μας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών λόγω φωτογραφιών από τη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής, στις οποίες εικονίζονται κορίτσια να κρατάνε λαμπάδες στον σολέα του ναού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας (= «λαοῦ τὸ ἔργον») ως «παπαδάκια».

Ποιες είναι οι κατηγορίες; Ότι «παπαδάκια» μπορούν να είναι μόνο τα (αχειροτόνητα και αχειροθέτητα) αγόρια, όχι τα (αχειροτόνητα και αχειροθέτητα) κορίτσια, τα οποία απαγορεύεται να λάβουν ευλογία για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις επιθέσεις".

Οι ενορίτες  κάνουν ειδική αναφορά  και στην απαγόρευση των γυναικών για το συγκεκριμένο έργο.:"Όσο κι αν ψάξαμε, αποτύχαμε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε βάση για μια τέτοια «απαγόρευση» γυναικών «παπαδακίων» στο σολέα στη θεολογία, στη λειτουργική και στο κανονικό δίκαιο.

(Το παραδέχονται ακόμα και οι επικριτές μας στο πεζοδρομιακότερο των κειμένων «δολοφονίας χαρακτήρος» που δημοσιεύθηκε: επώνυμος λαϊκός και «παράγοντας στα εκκλησιαστικά πράγματα» σημειώνει μεταξύ υβρεολογίων για την κοινότητά μας ότι «συμβαίνει στην επαρχία, να μην υπάρχουν αγόρια να διακονήσουν στο ιερό βήμα τον ιερέα και να επιστρατεύονται κορίτσια», καινοτομώντας κανονολογικά ότι η Ορθοδοξία διασώζεται εάν… υπάρχει λειψανδρία και εάν… δεν είμαστε στην πρωτεύουσα του κράτους). «Περί όνου σκιάς» δηλαδή".

Οι πιστοί επιτίθενται και κατά των συντηρητικών που  ανέδειξαν το θέμα:" Αν κάτι όμως προκαλεί κατασκανδαλισμό των πιστών, αυτό είναι η συλλογική δολοφονία χαρακτήρος, ο λίβελλος, η συκοφαντία και η διαβολή που υφίσταται η ενοριακή μας κοινότητα και ο πρεσβύτερός μας: «καραγκιοζιλίκια, βλασφημία, αίρεση, ξέφραγο αμπέλι, κρίμα στα πτυχία σου πάτερ μου, ας μαζέψουν τα κουβαδάκια τους, αδειάστε μας τη γωνιά».

Ως χριστιανοί, ως μέλη της Εκκλησίας, απευθυνόμαστε στον Επίσκοπό μας για τέτοια φαινόμενα, όχι στα αστικά δικαστήρια για τους επώνυμους υβριστές μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζητήματα όπως η διαμάχη «προοδευτισμών» και «συντηρητισμών», λειτουργικής ανανέωσης, αναβίωσης θεσμών που έπεσαν σε αχρησία και ούτω καθεξής είναι σημαντικά και καίρια θέματα που είναι σημαντικό να συζητούνται, αλλά αποτελούν θέματα όλως άσχετα με το ζήτημα που συζητούμε σήμερα εδώ και με την αφορμή του.

Δηλαδή, με το εάν μπορούν και κορίτσια να βοηθούν στην εκκλησία δίπλα στα αγόρια, να κρατούν τις λαμπάδες κλπ".

Όχι στους αυτόκλητους διαδικτυακούς ομολογητές της πίστεως δια της συστηματικής ανθρωποφαγίας.

Ανησυχούμε ως χριστιανοί γι’ αυτές τις γεννήτριες διχασμών, καθημερινού σκανδαλισμού των πιστών και απόπειρας επηρεασμού —με όρους άσκησης πίεσης στη δημόσια σφαίρα, δηλαδή με όρους πολιτικού παιχνιδιού— του πώς θα διαποιμάνουν οι ποιμένες και επίσκοποι το σώμα της Εκκλησίας, και απευθύνουμε εναγώνια έκκληση στον Μακαριώτατο και στην Ιεραρχία: «Παῦσον Ἐκκλησίας τὰ σκάνδαλα, καὶ εἰρήνευσον αὐτήν ὡς ἀγαθή».

Ποιός είναι ο π. Αλέξανδρος 

Ο πατήρ Αλέξανδρος Καριώτογλου, τρέφει ιδιαίτερης εκτίμησης στο ποίμνιό του. Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος πριν από μερικά χρόνια. Νωρίτερα είχε διδάξει στη μέση εκπαίδευση ως θεολόγος, αλλά και ως διδάκτωρ θεολογίας και θρησκειολογίας, δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, στο Παιδαγωγικό Τμή­μα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Έχει, επίσης, συγγράψει αρκετά βιβλία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ