Από τις 3-15 Μαΐου το Άγιον Εστί στην Αθήνα

 
Από τις 3-15 Μαΐου το Άγιον Εστί στην Αθήνα

Ενημερώθηκε: 26/03/23 - 15:14

Από τις 3 εως τις 15 Mαΐου θα βρίσκεται στην μητρόπολη Αθηνών η εικόνα του Άξιον Εστί. Στις ημερομηνίες αυτές κατέληξαν η Αρχιεπισκοπή και η Ιερά Κοινότητα μετά την αναβολή που αποφασίστηκε λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών και των κινητοποιήσεων που οργανώνονταν στο κέντρο.

Αρχικά είχε αποφασιστεί η εικόνα να μεταφερθεί στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου όπου θα παρέμεινε εως τις 27 του ίδιου μήνα.

Μετά το δυστύχημα, αν και η Σύνοδος είχε αποφασίσει να μία ημέρα να είναι αφιερωμένη στους νεκρούς της τραγωδίας, η έλευση της εικόνας αναβλήθηκε, χωρίς ποτέ στο Άγιό Όρος να κατανοήσουν την απόφαση.

Τελικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έλθει η εικόνα στην Αθήνα παρά το γεγονός οτι η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο!

Η αρχική συμφωνία με το Άγιο Όρος είχε συμφωνηθεί το 2020 για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Λόγω της πανδημίας αυτό δεν κατέστη δυνατόν και το θέμα επανέφερε η Σύνοδος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εικόνα Παναγίας βρίσκεται σήμερα στο "Ιερό Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές" και Θεωρείται η σημαντικότερη εικόνα του Αγίου Όρους και σπάνια βγαίνει από τον 'Αθω. Αγιογραφήθηκε, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου της Κύπρου, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι αγιογραφημένη στα χρόνια της εικονομαχίας. Γενικά η όλη τεχνοτροπία της εικόνας είναι αυστηρά βυζαντινή και η όψη της επιβλητική. Είναι διαστάσεων 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει. Λόγω του χρόνου που πέρασε, η μορφή της Θεοτόκου είχε αλλοιωθεί, αλλά μετά την συντήρηση διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση και διαβάζεται η μεταγενέστερη επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».

Στις 3 Οκτωβρίου 1913 οι αγιορείτες μοναχοί, αφού έκαναν τη δέηση με ολονύκτια αγρυπνία στο ναό του Πρωτάτου, συνέταξαν το μνημειώδες ψήφισμα «της αιωνίου και αδιάσπαστου ενώσεως μετά της Μητρός Ελλάδος», το οποίο υπέγραψαν οι ηγούμενοι και προϊστάμενοι των μοναστηριών, αφού πρώτα έβαζαν τρεις μετάνοιες μπροστά στην «εφέστιο των εφεστίων» εικόνα του Αγίου Όρους ". Το έγγραφο αυτό καθαρογράφτηκε, σφραγίστηκε απ’ τη Κοινότητα και τα μοναστήρια και στάλθηκε το μεν πρωτότυπο στον βασιλέα Κωνσταντίνο.

Η εικόνα του «Άξιον εστί» τυπώθηκε και στις επίσημες ομολογίες του εθνικού αγιορείτικου δανείου του 1931,προς αποκατάσταση των ακτημόνων και των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ