Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Ο "Καλλικράτης" στην Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το όριο ηλικίας και ο Ν.Καζαντζάκης

 
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Ο "Καλλικράτης" στην Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το όριο ηλικίας και ο Ν.Καζαντζάκης

Ενημερώθηκε: 01/01/23 - 12:21

Για υποχρεωτικό "Καλλικράτη" στην Εκκλησία λόγω της μείωσης των πιστών έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος σε συνεντευξή του στο "Κρήτη TV".

Ο κ.Ευγένιος ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ακόμη και ιεράρχης από την Κρήτη να εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης. Χαρακτήρισε λάθος την κριτική που ασκήθηκε στον Καζαντζάκη, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρχει όριο ηλικίας για τους αρχιερείς , θέτοντας για τον εαυτό του τα 75 χρόνια.

Πιθανό Κρητικός Μητροπολίτης να γίνει Πατριάρχης

«Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος Πατριάρχης. Εκείνος που θα εκλεγεί Πατριάρχης πρέπει να έχει την τουρκική υπηκοότητα. Αλλά και, εάν δεν την έχει, του τη δίνουν όπως συνέβη με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Εμείς, οι μητροπολίτες της Κρήτης, την έχουμε γιατί συμμετέχουμε στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλοι οι μητροπολίτες που συμμετέχουν, προωθώντας τα αιτήματα της Εκκλησίας, έχουν τουρκική υπηκοότητα. Για να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο όργανο που ανήκει στην τουρκική επικράτεια, πρέπει να έχουμε τέτοια υπηκοότητα. Έχουμε ευθύνη και ιερό χρέος να στηρίξουμε τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στην ερώτηση εάν ο επόμενος Πατριάρχης μπορεί να είναι Κρητικός μητροπολίτης, απάντησε... «Θεού δουλειές», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κεφαλή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας να είναι Κρητικός. Επισήμανε δε, προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης, πως «υπάρχουν ικανοί άνθρωποι που είναι μεγαλωμένοι στο πνεύμα του Φαναρίου και στο κλίμα της μητέρας Εκκλησίας. Και όταν έρθει αυτή η ώρα - που μακάρι ο Θεός να την καθυστερήσει γιατί ο Πατριάρχης είναι ανεπανάληπτος, να του δίνει ο Θεός χρόνια και δυνάμεις να οδηγεί το σκάφος της Εκκλησίας με σοφό τρόπο - να εμφανιστεί η βούληση του Θεού».

Για τον "εκκλησιαστικό Καλλικράτη".

«Είναι κάτι το οποίο απευχόμαστε, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να αναγκαστούμε να το κάνουμε.Να ενοποιήσουμε δηλαδή... Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αστυφιλία.Όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις σήμερα στα χωριά μας, πάρα πολλές ενορίες αν δεν ενοποιηθούν κυριολεκτικά θα ερημώσουν, και άφησε να εννοηθεί ότι ο «εκκλησιαστικός “Καλλικράτης”» αποτελεί μονόδρομο για τον ίδιο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κρήτης. «Περιμένουμε με πολλή αγωνία την επεξεργασία των στοιχείων από την απογραφή την τελευταία, για να δούμε πώς πάει και στο νησί μας η αστυφιλία αυτή. Αν δούμε ότι τα χωριά μας ερημώνουν το ένα μετά το άλλο, αναγκαστικά, αυτά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ονομάζονται ενορίες, ή τις ενορίες που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα αναγκαστούμε να τις ενοποιήσουμε γιατί δε θα “βγαίνουν”.Αυτή τη στιγμή, όσο και αν φαντάζει περίεργο αυτό που θα ακουστεί, περισσότερες από τις ενορίες μας - τα 3/4 των ενοριών μας - δε βγάζουν κυριολεκτικά τα έξοδά τους. Με την αύξηση των καυσίμων, με όλα αυτά τα οποία έχουν έρθει, με τον ΕΝΦΙΑ και χίλια δυο έξοδα που έχουν καθημερινά και που “τρέχουν”, με τους ελάχιστους ανθρώπους που υπάρχουν πλέον στα χωριά, δεν καλύπτονται αυτά τα έξοδα»...

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της εκπομπής «την ενοποίηση αυτή την έχετε σκεφτεί ή είναι ένα παιχνίδι του λόγου;», η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου ήταν ως εξής: «Την απευχόμαστε. Αλλά φοβούμαι ότι θα έρθει μοιραία. Και μέσα στο μυαλό μου την προετοιμάζω. Κι εγώ και οι Αδελφοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης. Και όχι μόνο. Σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε πάρα πολύ σε αυτά τα θέματα και σε αυτή τη “λειψανδρία”. Και ξέρετε... η “λειψανδρία” αυτή γεννά και άλλα θέματα. Όταν έχουμε “λειψανδρία”, δυστυχώς, θα πέσει και το επίπεδο το πνευματικό. Η “λειψανδρία” αυτή θα οδηγήσει σε άλλους δρόμους, τους οποίους πρωτίστως απεύχομαι», σημείωσε με νόημα.

Το λάθος με τον Καζαντζάκη

Σχολιάζοντας τις αρνητικές κριτικές που του ασκήθηκαν για την συμμετοχή του στο τρισάγιο στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη: «Δεν είμαι αυτό που είμαι. Ούτε είμαι εδώ για να εξακολουθώ να ζω με μύθους ή να καλύπτω αυτούς που βγάζουν τους μύθους. Ή να πω στον κόσμο ότι πρέπει να ζει συνεχώς με μύθους. Οι λαϊκισμοί - το λέω για μία ακόμη φορά - και οι μυθικές καταστάσεις μακριά από εμένα. Ακόμα και αν μύθοι είναι εθνικοί μύθοι. Συχνά έχω πει ότι δε χρειαζόμαστε ούτε ως λαός εθνικούς μύθους. Έχουμε αρκετές εθνικές πραγματικότητες για να ζούμε μαζί τους. Και δε χρειάζεται να ζούμε με εθνικούς μύθους. Να τα αφήσουμε λοιπόν αυτά.Έγινε ένα λάθος κάποτε από κάποιους ανθρώπους να περιμένουν από τον Καζαντζάκη να είναι θεολόγος. Ε, ο Καζαντζάκης δεν μπορεί να είναι θεολόγος. Να έχει θεολογικές σκέψεις. Ο μακαρίτης ο σπουδαίος ιεράρχης που πέρασε από την Εκκλησία της Κρήτης, ο Κισσάμου Ειρηναίος, είχε πει κάποτε για τον Καζαντζάκη: “Είναι ένας αετός. Πετά ψηλά. Αλλά όταν ο αετός θέλει να βρει το φαΐ του, από ’κει ψηλά που πετάει, θα κατέβει χαμηλά όταν εντοπίσει θήραμα. Πολλές φορές θα πάει στο φρέσκο κρέας και κάποιες φορές θα πάει στα ψοφίμια. Έτσι και ο Καζαντζάκης, στην αναζήτησή του, πολλές φορές αναζήτησε σε λάθος τόπους και με λάθος τρόπους και από λάθος δρόμους την αλήθεια. Μακάρι να τη βρήκε ο άνθρωπος και κανείς δεν ξέρει την ψυχή του ανθρώπου”.Για μένα προσωπικά, που μεγάλωσα εκεί δίπλα στον τάφο του και το καθημερινό μου παιχνίδι ήταν εκεί πάνω, είναι ένας οικείος τόπος. Ο άνθρωπος αυτός μέσα από τα γραπτά του πρόβαλε και τίμησε την Κρήτη»...

Το απωθημένο με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

«Από το παρελθόν έχω απωθημένα. Θέλω να πάω στο Τολέδο της Ισπανίας για να δω τα έργα του δικού μας μεγάλου ζωγράφου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Για μένα είναι ένα προσκύνημα ζωής που θέλω να κάνω και μακάρι να αξιωθώ να το κάνω. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που έφυγε από τον τόπο μας και διέπρεψε εκεί, και το έργο του προβάλλει και τιμά την καταγωγή του. Θα ήθελα να γίνει σύντομα».

«Θα αποχωρήσω στα 70-75»

«Θα πρέπει όλοι μας που έχουμε μια θέση ευθύνης και ευθύνη απέναντι στον λαό μας και στην ιστορία να ξέρουμε πότε φεύγουμε. Ένας πνευματικός πατέρας είναι για πάντα πατέρας. Οι ιεροί κανόνες θέλουν τον επίσκοπο να είναι ισόβιος. Δε σημαίνει όμως πως αποστασιοποιούμενος από την ενεργό δράση παύεις να είσαι πατέρας με την αγάπη και την προσευχή σου και να έχεις με την αγκαλιά της σκέψης σου όλους τους ανθρώπους. Για μένα, ένα είναι το κριτήριο. Ένας επίσκοπος πρέπει να μένει στη θέση του τουλάχιστον όσο θα μπορεί να λειτουργεί. Η λειτουργία είναι το βασικό μυστήριο στην Εκκλησία. Εάν ένας επίσκοπος δε λειτουργεί, τότε πώς μπορούν οι ιερείς να λειτουργούν το όνομά του στη Θεία Λειτουργία; Αυτός είναι ο κεντρικός φορέας γύρω από τον οποίο γίνεται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που μας ενώνει όλους σε μια οργανική σχέση εντός της Εκκλησίας.

Έχω βάλει ένα όριο το οποίο έχω πει στους στενούς συνεργάτες. Όταν το λέω, δέχομαι καταιγισμό πυρών. Κανένας δε μας εξασφαλίζει ούτε το επόμενο λεπτό. Έχω πει πως στην ηλικία των 70-75 ετών θα αποσυρθώ και εφόσον έχω την κρίση και μπορώ να το κάνεις (ενδεχομένως να έχω απωλέσει τις νοητικές δυνάμεις). Χρειαζόμαστε τους γέροντες, αλλά η Εκκλησία είναι Εκκλησία όλων. Πρέπει να συμβουλευόμαστε τους πνευματικούς ανθρώπους και πρέπει να διευκολύνουμε την αποχώρησή μας. Και εγώ προτίθεμαι να το ακολουθήσω - να ακολουθήσω παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και κοίταξαν στα μάτια τον λαό και είπαν ότι θα αποχωρήσουν".

Πηγή: Νέα Κρήτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ