Βρέχει σοβάδες η Αγία Σοφία: Ανησυχία για το ιστορικό μνημείο

 
agia sophia

Ενημερώθηκε: 29/11/23 - 16:38

Η μαζική παρουσία μουσουλμάνων από όλο τον κόσμο που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη για να προσκυνήσουν στην Αγία Σοφία ,μετά την μετατροπή της σε τζαμί απειλούν με καταστροφή το μνημείο.

Οι φόβοι των ειδικών για τον κίνδυνο καταστροφών των Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν , όπως μεταδόθηκε από τα τουρκικά Μέσα , έπεσαν τμήματα της οροφής προκαλώντας πανικό στους επισκέπτες. Μάλιστα, η πτώση των θραυσμάτων καταγράφηκε και σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αρμόδιοι ανέφεραν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις». Μάλιστα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, με αφορμή το βίντεο τόνισε ότι αν η Αγία Σοφία αν δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Ο κ.Γιασάρ είναι από τους πρώτους που έχει ζητήσει να μπουν κανόνες ως προς τον αριθμό των επισκεπτών ,αλλά και να αρχίσουν έργα προστασίας του ναού.

Όπως έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος», ανέφερε ακόμη ο ίδιος.

Η Αγία Σοφία έχει απασχολήσει και τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, ο οποίος προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

Τα έργα που έχουν αποφασιστεί προβλέπουν καθαρισμό του τσιμεντοκονιάματος,αφαίρεση των παλιών μολύβδινων επιφανειών από τους θόλους και αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Επίσης προβλέπεται να επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα. Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του.

Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των πιστών αλλά και να διατηρήσει Άγία Σοφία ,κατά το ήμισυ ,του μουσειακό της χαρακτήρα ,από τις τις 15 Ιανουαρίου 2024 όσοι τουρίστες επιθυμούν να εισέρχονται εντός του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, τον οποίο μετέτρεψαν σε τέμενος, θα “κόβουν” εισιτήριο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ