Δημοσκόπηση: Το 64,5% των πολιτών κατά της Εκκλησίας για τα Θεοφάνια

Δημοσκόπηση: Το 64,5% των πολιτών κατά της Εκκλησίας για τα Θεοφάνια
Ενημερώθηκε: 15/01/21 - 02:47

Παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι μητροπολίτες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μειώνεται συνεχώς η επιρροή της Εκκλησίας. Μάλιστα εν μέσω κρίσης η μείωση έχει να κάνει και με την στάση της Συνόδου απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε ποσοστό 64,5% υποστηρίζει οτι η κυβέρνηση είχε δίκιο στην κόντρα της με την Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ALPHA αποτυπώνεται καθαρά πως οι πολίτες σε ποσοστό 64,5% πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει δίκιο αναφορικά με αυτή την αντιπαράθεση, έναντι 24,8% που δίνει δίκιο στην Εκκλησία.

Σε αντίθεση με την ξεκάθαρη άποψη της πλειοψηφίας για τα Θεοφάνια για το θέμα των ανοικτών ναών οι ερωτηθέντες απαντούν στη δημοσκόπηση σε ποσοστό 38,3% πως προτιμούν να γίνονται οι Λειτουργίες στις Εκκλησίες χωρίς πιστούς, σε αντίθεση με ποσοστό 33,5%, που πιστεύει πως οι ναοί πρέπει να μείνουν ανοιχτοί και να τηρούνται αυστηρά μέτρα.

Ενα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 26,1% απαντά οτι πρέπει οι ναοί να παραμείνουν κλειστοί  για όλους.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης ειδικά για τα Θεοφάνια δείχνουν πως η Εκκλησία δεν έπεισε οτι θα τηρηθούν τα μέτρα αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ιερά Σύνοδο.

Μειώνεται η επιρροή της Εκκλησίας

Αυτό που προβληματίζει πολλούς στην Ιεραρχία  είναι οτι στις δημοσκοπήσεις εν μέσω κρίσης η επιρροή της Εκκλησίας μειώνεται. 

Είναι αποκαλυπτική ή έρευνα της Metron Analysis τον περασμέςνο Απρίλιο σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία είναι 12η μεταξύ των φορέων και των θεσμών που εμπιστεύονται οι Έλληνες. Εχει φτάσει στο σημείο οι πολίτες να εμπιστεύονται περισσότερο από την Εκκλησία το ραδιόφωνο.

Η εμπιστοσύνη προς την Οικογένεια φτάνει το 97,2, στις ένοπλες δυνάμεις 87,1, στους επιστήμονες 85% και μόλις το 54,9% εμπιστεύεται την Εκκλησία.

H πτώση της Εκκλησίας δεν είναι νέο φαινόμενο. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση το 2015 το 74,5 τάσσονταν  υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας. Το δε 63,9% δήλωνε οτι δεν είναι ευχαριστημένο από τις δράσεις της Εκκλησίας.

Είναι η πρώτη φορά που η επιρροή της καταγράφει τέτοια πτώση όταν παλαιότερα ήταν από τους πλέον δημοφιλείς θεσμούς μαζί με τον στρατό  και την οικογένεια.

Τώρα σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους θεσμούς προκύπτουν τα ακόλουθα ευρήματα:

- Οικογένεια, 972%

- Ένοπλες Δυνάμεις : 87,1%

- Επιστήμονες -τεχνοκράτες 85%

- Αστυνομία 77,1%

- Πρωθυπουργός: 69,7%

- Πρόεδρος της Δημοκρατίας 67,3%

- Δήμαρχοι 65,5%

- Διακιοσύνη 64,7%

- Κυβέρνηση 64,7%

- Κράτος Πρόνοιας 56,7%

- Ραδιόφωνο 56,4

- Εκκλησία 54,9%,

Στο μεταξύ σε σχετική ερώτηση για το πώς περνούν τις ώρες στο σπίτι ουδείς ανέφερε οτι προσεύχεται  ή αφιερώνει χρόνο στην πίστη.