Εκοιμήθη ο “καλόγερος του λαού” Γέροντας Αθανάσιος της Ντουραχάνης

 
Εκοιμήθη ο “καλόγερος του λαού” Γέροντας Αθανάσιος της Ντουραχάνης

Ενημερώθηκε: 01/12/21 - 15:11

Mία από τις πλέον σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας μας ο παπα –Θανάσης της Μονής Ντουραχάνης στα Γιάννινα εκοιμήθη από κορωνοϊό.

Ηταν ο κληρικός ο οποίος με προσωπικό αγώνα δημιούργησε δίπλα στην Παμβώτιδα ένα ίδρυμα για φτωχά και ορφανά παιδιά στα οποία δίδασκαν εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές και για τον λόγο αυτό ήταν ευρύτερα γνωστός ως ο καλόγερος του λαού.

Για τη ζωή και το έργο του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.Μάξιμος ανέφερε:

Ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής ήταν ίσως η πιο εμβληματική προσωπικότητα των Ιωαννίνων. Ήταν ένας άνθρωπος που θυσίασε τη ζωή του για τη διακονία του Θεού και τη διακονία των ανθρώπων. Ο πατήρ Αθανάσιος ταύτισε τη ζωή του με την προστασία των φτωχών και ορφανών παιδιών και για μισό αιώνα έκανε τα πάντα για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να μάθουν γράμματα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Στερήθηκε ο ίδιος, για να βοηθήσει εκείνους που στερούνταν, ώστε να βρουν το δρόμο τους.

Διάλεξε το δρόμο της μοναχικής ησυχίας, αλλά εργάστηκε ακατάπαυστα εν ιερά ανησυχία για να αναπαύσει τις ψυχές των ανθρώπων που κατέφευγαν στο πετραχήλι του και εκείνων που υπήρξαν εμπερίστατοι. Κήρυξε το λόγο του Ευαγγελίου, αλλά κυρίως τον έκανε πράξη! Η αγαπημένη πρότασή του «πίστευε, αγάπα, συγχώρα και προχώρα στη ζωή σου» ήταν πάντοτε η καθημερινή του πρακτική.

Το έργο του τεράστιο, χωρίς προσωπική προβολή και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δίδαξε εν τη πράξει την διακονία του πλησίον, αλλά και την ταπείνωση. Το έργο του αυτό πρέπει να συνεχιστεί, αφού οι ανάγκες που διακόνησε δεν έπαψαν να υπάρχουν.

Με τη βεβαιότητα ότι ευαρέστησε Θεό και ανθρώπους, τον προπέμπουμε στην αιωνιότητα, όπου θα συνεχίσει να διακονεί τον Άνθρωπο με την αγνή προσευχή του.

Να είναι η μνήμη του αιωνία και να έχουμε πάντα την ευχή του.

Δήμος Ιωαννιτών: “Φτωχότερος ο τόπος μας”

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του ο Δήμος Ιωαννιτών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η πόλη έγινε φτωχότερη με την απώλεια του Γέροντα Αθανάσιου, ο οποίος εκοιμήθη λίγο πριν κλείσει τα 90 του χρόνια.

Ο τόπος μας γίνεται φτωχότερος με το θάνατο του παπά- Θανάση Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ιερομόναχου Αθανάσιου Χατζή.

Ο γνωστός σε όλους μας παπά- Θανάσης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα. Το παράδειγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και η ορθοδοξία και δεν είναι άλλο από της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στάθηκε ένας πραγματικός φάρος ελπίδας για εκατοντάδες παιδιά. Άνοιξε την αγκαλιά του και φρόντισε για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την κατάρτισή τους. Δημιούργησε ένα ζωντανό κύτταρο στο Μοναστήρι της Δουραχάνης που πάντα θα τον θυμάται και θα τον ευγνωμονεί. Ο θάνατος του παπά- Θανάση κάνει τον τόπο μας φτωχότερο”, αναφέρει.