Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Μαρτίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Μαρτίου 2022

Ενημερώθηκε: 10/03/22 - 22:19

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 11 Μαρτίου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Σωφρονίου πατριάρχου Ιεροσολύμων , Γεωργίου του Σιναΐτου, Γεωργίου του θαυματουργού και νεοφανούς, Ζαχαρίου. Ιερομάρτυρος Πιονίου πρεσβυτέρου και των συν αυτώ. Μαρτύρων Θαλλού και Τροφίμου, των εν Λαοδικεία και Σαβίνα. Θεοδώρας της βασιλίσσης Άρτης, της εκ Σερβίων Κοζάνης.

Ποιοι γιορτάζουν: Θαλής, Θαλλός, Θαλλής, Θάλλεια, Θάλεια, Θάλλω, Θεοδώρα, Θοδώρα, Δώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Σαβίνα, Ζαμπίνα, Ζαμπία, Σωφρόνιος, Σωφρόνης, Σωφρονία, Σωφρόνη.

Η οσία Θεοδώρα

Η Οσία Θεοδώρα γεννήθηκε περί το έτος 1210 μ.Χ. πιθανότατα στην Θεσσαλονίκη και υπήρξε γόνος της μεγάλης και αρχοντικής βυζαντινής οικογένειας Πετραλείφα (νορμανδικής καταγωγής), η οποία εγκατεστημένη αρχικά στο Διδυμότειχο προσέφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στην αυτοκρατορία και τιμήθηκε με υψηλά αξιώματα. Ο πατέρας της Ιωάννης είχε τον τίτλο του σεβαστοκράτορος και ήταν διοικητής Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Η Θεοδώρα έζησε και μεγάλωσε στα Σέρβια της Κοζάνης, μια σημαντική πόλη με στρατηγική θέση την εποχή αυτή.

Η πνευματική καλλιέργεια και η ομορφιά της εντυπωσίασαν τον Μιχαήλ Β', που στον δρόμο του για την Άρτα την συνάντησε και την ζήτησε σε γάμο, ο οποίος τελέστηκε στα Σέρβια το έτος 1230 μ.Χ.

Ωστόσο ο Μιχαήλ παρασύρεται σε ακολασία και συγκρούεται με την συζυγό του η οποία εγκαταλείπει τα ανάκτορα. Κάποια στιγμή ο συζυγός της αναγκάστηκε να αλλάξει ζωή και υποδέχτηκε και πάλι στα ανάκτορα την Θεοδώρα.

Ο Μιχαήλ, σε ένδειξη της μετάνοιάς του, ανεγείρει την μονή της Κάτω Παναγιάς, τη μονή Παντανάσσης, κοντά στην Φιλιππιάδα και τη μονή του Σωτήρος στο Γαλαξείδι.

Με την ίδια διάθεση ο Μιχαήλ χαρίζει προνόμια και απαλλάσσει από φορολογία ναούς και μονές του κράτους του καθ' όλη την διάρκεια της βασιλείας του. Αποστέλλει πλούσια δώρα σε πολλές μονές και εκτός του κράτους του, όπως π.χ. στις Αγιορείτικες μονές του Δοχειαρίου και του Αγίου Παύλου. Δυναμωμένη από τη δοκιμασία η Θεοδώρα γίνεται οδηγός του άνδρα της.. Το έτος 1234 μ.Χ. ενισχύουν την παιδεία του Δεσποτάτου με την ίδρυση ανώτερης σχολής. Το 1259 - 60 μ.Χ., με την ήττα των στρατευμάτων του Μιχαήλ Β' στην μάχη της Πελαγονίας, καταφεύγουν στην Βόνιτσα, Λευκάδα και Κεφαλονιά, διωγμένοι από τα στρατεύματα του αυτοκράτορα της Νίκαιας, Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου (1259 - 1282 μ.Χ.).