Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Μαΐου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Μαΐου 2022

Ενημερώθηκε: 12/05/22 - 22:04

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων - Σήμερα 13 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Αγία Γλυκερία, Όσιος Σέργιος ο Ομολογητός, Όσιος Ευθύμιος ο Νέος κτήτορας της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, Άγιος Λαοδίκιος ο δεσμοφύλακας, Όσιος Παυσίκακος Επίσκοπος Συνάδων, Άγιος Αλέξανδρος ο Μάρτυρας επίσκοπος Τιβεριανών, Όσιος Νικηφόρος ο Πρεσβύτερος, Ανάμνηση των εγκαινίων του ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου Παντανάσσης στη νήσο της Αγίας Γλυκερίας, Όσιος Ιωάννης ο Ίβηρας, Όσιος Γεώργιος ο Ίβηρας, Όσιος Γαβριήλ ο Ίβηρας, Άγιοι Ιβηρίτες Μοναχοί οι Οσιομάρτυρες, Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Μακαρίου του Ιερομάρτυρα, Άγιος Αββανός, Άγιος Ουαλεριανός Επίσκοπος Ωξέρρης, Άγιος Ονήσιμος εκ Γαλλίας, Άγιος Σαρβάτος Επίσκοπος Τονγκρέ Βελγίου, Όσιος Θεόκτιστος, Αγία Γλυκερία του Νόβγκοροντ

Γιορτάζουν οι: Γλυκερία, καθώς και οι Σέργιος, Σεργία.

Αγία Γλυκερία

Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη το 2ον μ.Χ. αι., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής (138 - 161 μ.Χ.). Ο πατέρας της ονομαζόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία, ασπάσθηκε το Χριστιανισμό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο ηγεμόνας Σαββίνος, την κάλεσε να παρουσιασθεί μπροστά του.Η Αγία εμφανίσθηκε σ' εκείνον, έχοντας σημειώσει στο μέτωπό της τον Τίμιο Σταυρό και δεν δίστασε να ομολογήσει με παρρησία και σθένος την πίστη της στο Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Εκείνος έξαλλος την οδήγησε με τη βία στον ειδωλολατρικό ναό για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στο είδωλα. Εκεί η Γλυκερία αφού προσευχήθηκε θερμά, συνέτριψε το άγαλμα του Δία. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες, την έσυραν έξω και τη λιθοβόλησαν με μανία. Όμως ούτε μία πέτρα δεν άγγιξε την Αγία, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστέψουν στο Χριστό. Στη συνέχεια, αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια ρίχθηκε στη φυλακή, όπου κατήχησε και έφερε στη χριστιανική πίστη το δεσμοφύλακά της Λαοδίκιο, ο οποίος εν συνεχεία ομολόγησε με θάρρος την πίστη του και μαρτύρησε για το Χριστό. Αμετάπειστος ο τύραννος, διέταξε να βασανίσουν εκ νέου τη Γλυκερία και έπειτα να τη ρίξουν στο άγρια θηρία. Όμως και εκείνα την σεβάστηκαν, αν και ένα εξ' αυτών τη δάγκωσε με αποτέλεσμα η Αγία να παραδώσει σε ολίγες ημέρες το πνεύμα της στον αθλοθέτη Κύριο.

Το ιερό λείψανό της παρέλαβε ο Επίσκοπος της Ηρακλείας Δομίτιος έθαψε κοντά στην πόλη. Μαρτυρώνται δε πολλά θαύματα, ιάσεων και θεραπείες δαιμονισμένων, τα οποία επιτελούσε η Αγία σε όσους με πίστη κατέφευγαν να προσκυνήσουν το Ιερό λείψανό της.