Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Ιουλίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Ιουλίου 2022

Ενημερώθηκε: 26/07/22 - 21:59

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 27 Ιουλίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός, Οσία Ανθούσα η ομολογήτρια, Άγιος Τυφλός, Άγιοι Εκατό πενήντα τρείς Μάρτυρες από τη Θράκη, Όσιος Μανουήλ, Άγιος Χριστόδουλος ο εκ Kασσάνδρας που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, Άγιος Νικόλαος του Νόβγκοροντ


Γιορτάζουν οι: Παντελεήμων, (Παντελής, Παντέλος), Παντελίτσα.


Νεομάρτυρας Χριστόδουλος
Ο νεομάρτυρας Χριστόδουλος γεννήθηκε σ' ένα χωριό της Κασσάνδρας, που ονομαζόταν Βαλτά. Σε νεαρή ηλικία ήλθε στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε το επάγγελμα του ράφτη.
Όταν πληροφορήθηκε ότι κάποιος χριστιανός Βούλγαρος, ετοιμαζόταν ν' αρνηθεί τον Χριστό προμηθεύτηκε έναν μικρό σταυρό και πήγε στο καφενείο, όπου θα γινόταν η περιτομή.

Διέσχισε το πλήθος των γενιτσάρων, και ενώ χτυπούσαν τα τύμπανα, πλησίασε τον αρνησίχριστο, παρουσίασε τον σταυρό και σύμφωνα με την παράδοση του έκανε παρατηρήσεις.

Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι, όρμησαν και συνέλαβαν τον Χριστόδουλο και με χτυπήματα τον οδήγησαν στον κριτή, όπου απαίτησαν τον θάνατο του. Παραδόθηκε στους δήμιους, οι οποίοι τον κρέμασαν κοντά στον ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη. Το λείψανο του αγίου με καρφωμένο τον σταυρό στην πλάτη του, παρέμεινε γυμνό κρεμασμένο για δύο μέρες. Κατόπιν οι Χριστιανοί, αγόρασαν το λείψανο του αντί 600 γροσιών και το έθαψαν με τιμές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ