Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Οκτωβρίου 2021

 
Αναστασία η Ρωμαία

Ενημερώθηκε: 29/10/21 - 00:03

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 29 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των: Οσιομαρτύρων Αναστασίας της Ρωμαίας (γ΄αι.) και Τιμοθέου του Αγιορείτου. Μαρτύρων: Βάσσης, Κυρίλλου, Μελιτηνής , Μιναίου, Μίνη και Σάβα του στρατηλάτου. Οσίων Αβραμίου και Μαρίας. Διομήδους, του εν Λευκωσία. Στεφάνου, Αβραμίου του Ρώσου. Ανάμνησις της καταθέσεως της τίμιας κεφαλής του Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Αβραάμ, Αβραμία, , Μελιτίνος, Μελιτίνη (Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα), Αναστασία, που γιορτάζουν και στις 22 Δεκεμβρίου (Αναστασίας Φαρμακολύτριας) και το Πάσχα.

Αναστασία η Ρωμαία

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, σύμφωνα με τον Συμεών τον Μεταφραστή, έζησε στη εποχή του Δέκιου ή του Διοκλητιανού. Αντίθετα από την Αγία Αναστασία τη Φαρμακολύτρια, η οποία έζησε επίσης στη Ρώμη και η μνήμη της εορτάζεται στις 22 Δεκεμβρίου, η Αγία Αναστασία η Ρωμαία εορτάζει στις 29 Οκτωβρίου.

Οι αντιφατικές πληροφορίες για τον βίο της οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι ο βίος της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας σώζεται σε τριάντα περίπου χειρόγραφα, που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ο Συμεών ο Μεταφραστής είναι ο συγγραφέας του ενός βίου με τίτλο «Βίος και Πολιτεία και Μαρτύριον της αγίας Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας», στα τέλη του 10ου μ.Χ. Κατά τον Συμεών υπάρχουν δύο Αναστασίες εκ των οποίων η μία ανήκε σε σημαντική ρωμαϊκή οικογένεια και υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα παντρεμένη. Χηρεύοντας, μοίρασε την πατρική της περιουσία και εγκαταστάθηκε σε κάποια μονή. Φέρεται μάλιστα ότι μαρτύρησε δια πυρός.

Η δεύτερη, εγκαταλείποντας γονείς και τα εγκόσμια εκάρη μοναχή από την ηγουμένη μιας γυναικείας μονής, τη Σοφία, σε ηλικία περίπου 20 ετών. Φέρεται πως δοκιμάστηκε δια μαρτυρίου από τον ηγεμόνα Πρόβο. Το σώμα της απέσπασε η γερόντισσα Σοφία με τη βοήθεια δύο χριστιανών, προκειμένου να ταφεί, μετά από λίγες ημέρες.

Άλλοι βίοι της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας περιέχονται στους κώδικες Athonensis Protati 2 και Mosquensis 176, αντίγραφα του 11ου αιώνα, καθώς και το Συναξάριο Νικοδήμου του Αγιορείτου, περίπου του 19ου αι. Η σειρά των μαρτυρίων της απεικονίζεται σε έναν εικονογραφικό κύκλο παλαιοχριστιανικού κοιμητηριακού ναού, που βρίσκεται στο Γεννάδι της νήσου Ρόδο.Το μισό περίπου λείψανό της βρίσκεται στη μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος.