Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2022

Ενημερώθηκε: 02/02/22 - 22:20

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά του Προφήτου Συμεώνος , του δεξαμένου τον Κύριον και Άννης της προφήτιδος . Προφήτου Αζαρίου.Μαρτύρων Αδριανού και Ευβούλου, Βλασίου του βουκόλου, Παύλου και Σίμωνος. Νεομαρτύρων Ιωάννου και Σταματίου των αυταδέλφων και Νικολάου, των εκ Σπετσών και εν Χίω μαρτυρησάντων . Οσίου Κλαυδίου.

Γιορτάζουν οι: Σταμάτης, Συμεών, Συμεωνία,

Μονή Αγίου Συμεών : με τις ευλογίες του οσίου Πορφύριου

Πρόκειται ανδρική Σταυροπηγιακή και Συνοδική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου στον Κάλαμο Αττικής. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου μυστικού θεολόγου του 10ου αιώνα, Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και θεμελιώθηκε με την ευλογία του αγίου των ημερών μας, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Η μονή θεμελιώθηκε το 1986 με την επίσκεψη και την ευχή του Οσίου Πορφυρίου. Στις 25 Αυγούστου 1993 η Ιερά Μονή Αγίου Συμεών προήχθη, με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σε Σταυροπηγιακή και Συνοδική.

Το επιβλητικό Καθολικό της, που τιμάται στον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας, Όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, θεμελιώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1988 και τα θυρανοίξια τελέστηκαν στις 10 Οκτωβρίου 1993. Παράλληλα, έχουν κτιστεί και τρία παρεκκλήσια (το πρώτο προς τιμήν των αγίων Τιμοθέου Ευρίπου του εκ Καλάμου, Δαυίδ του εν Ευβοία και Ιωάννου του Ρώσου -το δεύτερο προς τιμήν των αγίων Βαρσανουφίου του Μεγάλου, Ιωάννου του Προφήτου, Σερίδου, Δωροθέου και Δοσιθέου -και το τρίτο προς τιμήν των αγίων Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και Αικατερίνης της πανσόφου).

Το πρόγραμμα της μονής είναι παραδοσιακά μοναστηριακό. Τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλες οι προβλεπόμενες από το μοναχικό τυπικό Αγρυπνίες.

Καθημερινά προσέρχονται πιστοί από όλη την Αττική και την επαρχία για εξομολόγηση. Καλλιεργούνται συστηματικώς τα μοναχικά εργόχειρα, όπως: αγιοπατερικές εκδόσεις, βυζαντινή αγιογραφία, μοσχοθυμίαμα, κηροπλαστική, κομποσχοίνια κ.ά.

Οι νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης, Νικόλαος

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος κατάγονταν από τις Σπέτσες και μαρτύρησαν υπέρ του Ονόματος του Χριστού στη Χίο, το έτος 1822 μ.Χ. Από αυτούς οι δύο πρώτοι, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης, ήσαν αδελφοί. Ο πατέρας τους ονομαζόταν Θεόδωρος Γκίνης και η μητέρα τους Ανέζω.

Κατά το έτος 1822 μ.Χ. οι Άγιοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους πέντε ναυτικούς, που ασχολούνταν με το εμπόριο, μεταξύ των οποίων ήταν και ο συναθλητής αυτών Νικόλαος. Η σφοδρή θαλασσοταραχή τους ανάγκασε να προσαράξουν απέναντι από τη Χίο, σε παραλία της Μικρασιατικής γης που ονομαζόταν Τσεσμέ. Αφού βγήκαν στην ξηρά, φοβούμενοι τους Τούρκους, εμπιστεύτηκαν την ζωή τους σε κάποιον Χριστιανό, τον οποίο παρακάλεσαν να μεριμνήσει, δίδοντάς του αμοιβή για την εξεύρεση υλικών, προκειμένου να επισκευάσουν τα χαλασμένο πλοιάριό τους. Όμως αυτός τους πρόδωσε στον αγά και οδήγησε εναντίον τους, τους Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι τους κατεδίωξαν. Από τους επτά οι δύο φονεύθηκαν, άλλοι δε δύο έφυγαν διά θαλάσσης. Οι Οθωμανοί, εξαγριωμένοι, συνέλαβαν τους δύο αδελφούς, Σταμάτιο και Ιωάννη και τον γέροντα πλοίαρχο Νικόλαο. Ο πασάς, αφού τους ανέκρινε, έδωσε εντολή να φυλακίσουν τους δύο αδελφούς και να αποκεφαλίσουν το Νικόλαο στην εκτός του κάστρου πεδιάδα.

Οι Τούρκοι προέτρεπαν το Νικόλαο να αλλαξοπιστήσει, για να γλυτώσει τον θάνατο και να κερδίσει την ζωή, εκείνος αρνήθηκε με συνέπειατον αποκεφαλισμό του.Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εξισλαμίσουν και τους δύο αδελφούς. Παρά τις μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες δεν κατάφεραν τίποτε. Οι Μάρτυρες βρήκαν την ευκαιρία και απέστειλαν κρυφά έγγραφη την εξομολόγησή τους προς τον Μητροπολίτη Χίου .Λίγες μέρες αργότερα αποκεφαλίστηκαν, ο μεν νεομάρτυρας Σταμάτιος σε ηλικία 18 ετών, ο δε νεομάρτυρας Ιωάννης σε ηλικία 22 ετών.