Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Ιουλίου 2022

 
Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος

Ενημερώθηκε: 02/07/22 - 23:46

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη: Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος), Άγιος Ανατόλιος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης, Άγιοι Θεόδοτος, Θεοδότη, Δολινδούχ, Διομήδης, Ευλάμπιος και Ασκληπιάδης, Άγιοι Μάρκος και Μωκιανός, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης, Όσιος Ιωακείμ ο νέος ο θεοφόρος, Ανακομιδή Ιερών λειψάνων του Αγίου Φιλίππου του θαυματουργού μητροπολίτη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Όσιος Ανατόλιος ο εν τω σπηλαίω, Εύρεσις του τάφου και των λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρας Ραφαήλ εν Μυτιλήνη, Άγια Θεοδότη η μάρτυρας, Άγιος Ιωάννης της Μόσχας, Άγιοι Μιχαήλ και Θωμάς του Σολβισεγκόντσκ, Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Ριαζάν και Μουρώμ, Άγιος Κωνσταντίνος ο Πρίγκιπας, Άγιος Ηλιόδωρος Επίσκοπο Αλτίνου, Άγιος Βασίλειος του Γιαροσλάβλ ο πρίγκιπας, Όσιος Νικόδημος της Λίμνης Κόζα, Οσία Μελώ.

Γιορτάζουν οι : Ανατόλιος, Ζουμπουλία, Υάκινθος, Υακίνθη.

Άγιος Ανατόλιος

Ο Άγιος Ανατόλιος έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, δύο μήνες μετά τον άδικο φόνο του Πατριάρχη Φλαβιανού , στις 11 Αυγούστου του 449 μ.Χ., από τον αιρετικό Διόσκορο και τους συνεργάτες του.

Ο Ανατόλιος ήταν γέννημα της Αλεξάνδρειας και χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας Κύριλλο . Ο αιρετικός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Διόσκορος, υποστήριξε την εκλογή του Ανατολίου, με την ελπίδα ότι θα τον έχει υποχείριο του. Διαψεύστηκε όμως. Ο Ανατόλιος, αναδείχτηκε πιστός και θαρραλέος υπέρμαχος της Ορθοδοξίας.

Την περίοδο του Αγίου Ανατολίου, συνήλθε το 451 μ.Χ η Δ' Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα, που καταδίκασε την αίρεση του Ευτυχούς. Επίσης, καθαιρέθηκε ο Διόσκουρος και εντάχτηκε στα δίπτυχα το όνομα του Αγίου Φλαβιανού, Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, τον οποίο είχε καθαιρέσει ο Διόσκορος κατα την λῃστρική Σύνοδο της Εφέσου το 449 μ.Χ.

Επί Ανατολίου επίσης, ανακομίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τα λείψανα των Σαράντα Αγίων, που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια . Την ίδια εποχή η βασίλισσα Πουλχερία , έκτισε το 450 μ.Χ τους έξοχους ναούς της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, των Βλαχερνών και της Οδηγήτριας.

Ο Πατριάρχης Ανατόλιος πέθανε τον Ιούλιο του 458 μ.Χ, αφού ωφέλησε σημαντικά την πίστη και την Εκκλησία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ