Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 31 Ιουλίου 2022

 
Όσιος Ευδόκιμος ο Δίκαιος

Ενημερώθηκε: 30/07/22 - 23:44

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 31 Ιουλίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Όσιος Ευδόκιμος ο Δίκαιος, Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, Άγιοι Δώδεκα Μάρτυρες οι Ρωμαίοι, Ανάμνηση Εγκαινίων του Ναού της Θεοτόκου στις Βλαχερναίς και Προεόρτια Προόδου Τιμίου Σταυρού, Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου, Άγιος Ανώνυμος Κρητικός Νεομάρτυρας.

Γιορτάζουν οι : Ευδόκιμος, Ευδόκιμη, Ιωσήφ, Ιωσηφίνα (Ζοζεφίνα), Φρειδερίκος, Φρειδερίκη.

Όσιος Ευδόκιμος ο δίκαιος

Ο Όσιος Ευδόκιμος γεννήθηκε στη Καππαδοκία και έδρασε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829 - 842 μ.Χ.). Οι γονείς του Βασίλειος και Ευδοκία ήταν άνθρωποι πλούσιοι και ευσεβείς. Η ορθόδοξη οικογένειά του τον ανέθρεψε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου και γρήγορα ο Ευδόκιμος διακρίθηκε για το ήθος και τις αρετές του.

Ο βίος του και η φιλανθρωπική δράση του εκτιμήθηκαν από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος τον διόρισε στρατοπεδάρχη της Καππαδοκίας αρχικά και αργότερα όλης της αυτοκρατορίας. Κατά την τέλεση των καθηκόντων του ο Ευδόκιμος ήταν πάντα δίκαιος και ταπεινόφρων, ενώ δεν σταμάτησε στιγμή να επιδίδεται στο φιλάνθρωπο έργο του.

Ενώ βρισκόταν στο 33ο έτος της ηλικίας του ο Ευδόκιμος προσβλήθηκε από βαριά σωματική ασθένεια. Όταν παρέδωσε το πνεύμα του στο Κύριο, η χριστιανική κοινότητα βυθίστηκε σε θλίψη και ενταφίασε το τίμιο σώμα του ευλαβώς.

Κατά την Ανακομιδή το Ιερό Λείψανο του Οσίου Ευδοκίμου βρέθηκε με τα ενδύματα και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την 6η Ιουλίου 831 μ.Χ. Δεν είναι γνωστό πότε και κάτω από ποιες συνθήκες το Λείψανο διαλύθηκε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ