Χωρίς προσλήψεις... και πολλά ευχαριστώ Ιερώνυμου

 
Χωρίς προσλήψεις... και πολλά ευχαριστώ Ιερώνυμου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ενημερώθηκε: 13/12/21 - 20:24

Tα περί προσλήψεων ιερέων τελικά παραπέμφθηκαν στις καλένδες και στην ιστορική συνεδρίαση της ΔΙΣ που έγινε με την παρουσία του πρωθυπουργού .Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν η αντιμετώπιση του covid-19 και ο μαζικός εμβολιασμός.

Ωστόσο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργού για τη συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα και την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την Παιδεία ,τα κοιμητήρια , ενώ έκανε γνωστό οτι ήδη έχει κατατεθεί υπόμνημα με τα αιτήματα της Εκκλησίας.

Για το θέμα των ημερών , που αφορά σε μονιμοποιήσεις ιερέων και την περιουσία ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στην ανάγκη του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε οτι εξορθολογιμσός "ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης".

Ο κ. Ιερώνυμος επανέφερε και το θέμα της αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως είχε κάνει και επί ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου . Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από την ίδια την Εκκλησία αλλά και τους ιδιώτες για την αξιοποίηση συγκεκριμένων εκτάσεων και ήδη έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα στα αρμόδια υπουργία.

Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Ιερώνυμου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Αν και το γνωρίζετε πλήρως, οφείλω να διευκρινίσω σε απάντηση πάσης παρανοήσεως, καλόπιστης και μη, ότι το ανωτέρω πρόβλημα δεν έγκειται σε αίτημα για σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ούτε για δήθεν μονιμοποίηση συμβασιούχων ή υπεράριθμων κληρικών. Οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο κληρικοί μας έχουν διορισθεί με πράξεις νόμιμα δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γνωστές στα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ κατέχουν θέσεις σε Ενορίες, που συστήθηκαν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από την Πολιτεία με δικά της διατάγματα.

Υφίσταται η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νόμου 536/1945, ο οποίος προέβλεπε συμβολή του Κράτους στη μισθοδοσία 6.000 οργανικών θέσεων με βάση τον τότε πληθυσμό της Χώρας (που ήταν περίπου 7,5 εκατομμύρια). Ο αριθμός αυτός, ακόμα και τότε, υπολειπόταν των υπηρετούντων κληρικών (7.151), και επί 76 έτη δεν επικαιροποιήθηκε. Λόγω της έκτοτε πληθυσμιακής και οικιστικής αναπτύξεως, το Κράτος ίδρυσε νέες Ενορίες με συνέπεια να έχει ξεπερασθεί το παραπάνω όριο. Σήμερα υφίστανται 8.168 Ενορίες στην Εκκλησία της Ελλάδος και κάθε Ενορία έχει τουλάχιστον μία 1 ή περισσότερες θέσεις κληρικών, ανάλογα με τον πληθυσμό της, αλλιώς δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο. Συνεπώς, από πολλών ετών η νομοθετική ρύθμιση του 1945 έχει πάψει να συμβιβάζεται όχι μόνο με τον αριθμό των διορισμένων εμμίσθων κληρικών, αλλά και με τον αριθμό των νομικών προσώπων, στα οποία αυτοί διακονούν και συστήθηκαν από το Κράτος. Σημειώνω ότι οι μισθοδοτούμενοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος μειώθηκαν από το 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 από 9.018 σε 8.300, αντίθετα με τις διαδόσεις προ 4 μηνών για δήθεν 4.000 νέους διορισμούς κληρικών. Η ρύθμιση της εκκρεμότητας δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, ούτε νομιμοποίηση κάποιας παρανομίας ή μετατροπή προσωποπαγών θέσεων σε οργανικές. Αφορά τον συντονισμό ενός ξεπερασμένου νομοθετήματος προς τον σημερινό υπαρκτό αριθμό του νομίμως διορισμένου και μισθοδοτούμενου προσωπικού της Εκκλησίας Ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.