Η αντίδραση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ρωσική πρόκληση της ίδρυσης Εξαρχίας στην Αφρική αποφασίζεται αύριο

 
Η αντίδραση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ρωσική πρόκληση της ίδρυσης Εξαρχίας στην Αφρική αποφασίζεται αύριο

Ενημερώθηκε: 09/01/22 - 11:39

Τις επόμενες κινήσεις του για την αντιμετώπισή της ρωσικής δράσης Αφρικής θα συζητήσει αύριο Δευτέρα η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Όπως έχει ανακοινωθεί η Σύνοδος η οποία θα να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, 10 έως 12 Ιανουαρίου θα εξετάσει τη δημιουργία Εξαρχίας με τον μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο ο ποίος θα παρουσιάσει το θέμα που αφορά ακριβώς στην αντιμετώπιση εισπήδησης Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αφρικανική ήπειρο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος με τη συμμετοχή όλων των Αρχιερέων του Αλεξανδρινού θρόνου.

Το θέμα πλέον απασχολεί το σύνολο της ορθόδοξης κοινότητας και ήδη υπάρχει και η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ο οποίος με άρθρο του θεωρεί οδυνηρή εξέλιξη την εξαρχία, την οποία αποδίδει στο πρόβλημα της Ουκρανίας και ζητά όπως και το 2019 διάλογο με πρωτοβουλία του Φαναρίου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός οτι ο κ.Αναστάσιος αν και αναγνωρίζει οτι υπάρχει σχίσμα δεν καταδικάζει την Ρωσία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός οτι στις 11 Ιανουαρίου συνεδριάζει και η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο ακόμη δεν έχει πάρει θέσει για το θέμα αλλά σύντομα θα υπάρξουν αντιδράσει.

Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς στο Φανάρι δέχονται εισηγήσεις για να τηρηθεί σκληρή στάση έναντι της Μόσχας με μαζικές αποδόσεις αυτοκεφαλιών αλλά και υποβάθμιση της ρωσικής Εκκλησίας. Πέραν της αυτοκεφαλίας των Εκκλησιών του κλίματος του Πατριαρχείου, έχει προταθεί και η αυτονομία της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσόβου προκειμένου να σταλεί μήνυμα και στην σερβική Εκκλησία η οποία στηρίζει επιδεικτικά τη Μόσχα.

Μήνυμα θέλει να στείλει το Φανάρι και σε άλλη Εκκλησία της οποίας ο επικεφαλής απασχολεί και τις υπηρεσίες του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών γιατί έχουν βρεθεί χρήματα σε προσωπικό λογαριασμό.

Υπουργείο και τραπεζικές αρχές εξετάζουν την προέλευση των χρημάτων και το γεγονός οτι τα χρήματα δεν διοχετεύτηκαν σε λογαριασμό που να αφορούν δομές του. Όπως και να έχει το Φανάρι θα αντιδράσει καθώς αν σιωπήσει αυτή την ώρα είναι δεδομένο οτι η ρωσική Εκκλησία θα συνεχίσει την προσπάθεια αύξησης της επιρροής της.

Και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες αφού η Μόσχα λειτουργεί ως προέκταση του Κρεμλίνου. Όπως είπε και ο μητροπολίτης Ουκρανίας κ.Επιφάνιος ο Πατριαρχης Μόσχας Κύριλλος λειτουργεί σαν τον Πούτιν και αυτό δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θεολογικά θέματα.