Η Ιερά Μονή Πανορμίτη και η λαϊκή τέχνη

 
Η Ιερά Μονή Πανορμίτη και η λαϊκή τέχνη

Ενημερώθηκε: 06/06/22 - 21:29

Ο Πανορμίτης 12 χλμ νότια της Σύμης είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά και ευρύτερα γνωστός από το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που έχει χτιστεί τον 18ο αιώνα.

Το ενετικό μοναστήρι έχει μεγάλα αντικείμενα, όπως πολυελαίους αντίκες, και μια εντυπωσιακή ασημένια εικόνα του Ταξιάρχη, που είναι ο πολιούχος του νησιού, καθώς και ο προστάτης των ναυτικών. Επιπλέον, το μοναστήρι φιλοξενεί δύο μικρά μουσεία που προσελκύουν επίσης πολλούς επισκέπτες. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ζητούν τη χάρη του Αρχαγγέλου είναι αναγκαία προκειμένου να του δώσουν κάτι για ανταπόδοση.

Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από χρυσό ή ασήμι, και μερικά από αυτά έχουν επίσης τεθεί σε φιάλες από τους ναυτικούς για την προστασία τους.


Το άλλο μουσείο εμφανίζει παραδοσιακά παραδείγματα της λαϊκής τέχνης, που συνήθως σχετίζονται με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μία σειρά από δωμάτια όπου ζουν οι μοναχοί, και είναι επίσης διαθέσιμα προς ενοικίαση για τους επισκέπτες που επιθυμούν να περάσουν τη νύχτα τους εκεί.

Στην πραγματικότητα, στις 8 Νοεμβρίου, την ημέρα που το νησί γιορτάζει τον άγιο, ένας μεγάλος αριθμός από Έλληνες ταξιδιώτες φτάνουν στη Σύμη για να απολαύσουν αυτό το τοπικό πανηγύρι. Οι προσκυνητές που έρχονται σε αυτό το μέρος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τους προσφέρεται δωρεάν διαμονή, φαγητό και κρασί. Οι εσωτερικές αυλές του μοναστηριού έχουν πολλά εξωτικά φυτά και δέντρα με ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον για τους επισκέπτες.

Υπάρχει επίσης ένα καταφύγιο, ιδανικό για όσους αναζητούν κάποια μοναξιά. Χρειάζονται περίπου μία ώρα για να δείτε το μουσείο, να εξερευνήσετε την εκκλησία και τα κελιά των μοναχών. Πλοία και εκδρομικά σκάφη συνδέουν την πόλη της Σύμης με τον Πανορμίτη. Είναι επίσης προσβάσιμο με αυτοκίνητο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ