Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λαγκάδα

Μονή Αγίου Γεωργίου Λαγκάδα
Ενημερώθηκε: 17/09/21 - 22:01

Μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Παροικιά βρίσκεται η ανδρική Μονή του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για Σταυροπηγιακή Μονή η οποία κτίστηκε κατά τον 17ο αιώνα.

Βρίσκεται δυτικά του χωριού Μάρπησσα και νοτιοανατολικά των Λευκών, κοντά στον οικισμό της Λαγκάδας, απ’ όπου και η ονομασία της. Πρόκειται για ένα σημαντικό μοναστήρι, ίσως όχι με τη δυναμική που είχαν τα υπόλοιπα του νησιού (ήταν μετόχι της Μονής Φανερωμένης της Νάξου), το οποίο κατά τον 19ο αιώνα είχε εξελιχτεί σε ένα από τα πλέον γνωστά μοναστικά κέντρα. Από εδώ πέρασαν σημαντικά πρόσωπα, τα οποία στην πορεία συνδέθηκαν με την τοπική Εκκλησία για τις αρχές και τη δράση τους.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου στην ουσία αρχίζει τη δυναμική της πορεία από το 1664 όταν και ανακαινίστηκε ο ναός, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαινισθεί με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας το σύνολο του μοναστηριακού συγκροτήματος, οι βοηθητικοί χώροι, ο ναός του Αγίου Νικολάου, δίπλα στον οποίο έχει κτιστεί η εκκλησία του Αγίου Αρσενίου. Σήμερα για τη λειτουργία του μοναστηριού φροντίζουν μόνο δύο μοναχοί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ