Kύπρος: Οργή Χρυσόστομου για αντιεμβολιστές και τη διαδοχή του

Kύπρος: Οργή Χρυσόστομου για αντιεμβολιστές και τη διαδοχή του
Ενημερώθηκε: 13/09/21 - 14:08

“Δεν θα χαριστούμε κανενός και μάλιστα αν βρεθεί μητροπολίτης να διαμαρτυρηθεί, θα έχουμε να κάνουμε και με αυτούς. Ο μητροπολίτης θα έχει κάποιου είδους κυρώσεις, μπορούμε επίσης να διατάξουμε να σταματήσει το επιμίσθιο που δίνει η αρχιεπισκοπή στο ταμείου Κλήρου ότι για την επαρχία αυτή δεν θα δώσουμε. Δεν θα εναντιωθούν οι ιερείς εναντίον των μητροπολιτών».

O Aρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος πέρασε και πάλι στην αντεπίθεση ζητώντας από μητροπολίτης και ιερείς την πλήρη υπακοή στις αποφάσεις της Συνόδου.Σε διαφορετική περίπτωση θα κόβεται ο μισθός άμεσα.

Ο κ.Χρυσόστομος , μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου στάθηκε στο θέμα που καίει για τους εμβολιασμούς αλλά αναφέρθηκε με οργή και στα όσα ακούγονται για ίντριγκες γύρω από το θέμα της εκλγογής. Μάλιστα θύμισε τον μακαριστό Σεραφείμ όταν είχε μιλήσει για κοράκια που περιμένουν να πεθάνει.

Για τους αντιεμβολιαστές ο αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε πως «η Σύνοδος με πρόταση δική μου συμφώνησε απόλυτα, ότι όποιος παραβαίνει την απόφαση της θα του αποκόπτεται ο μισθός. Έδωσα εντολή στον αρχιγραμματέα να τους πάρει τηλέφωνο να δηλώσουν ότι δεν θα ξανακάνουν κάτι τέτοιο, να ζητήσουν συγγνώμη φανερά, σε αντίθεση περίπτωση παίρνει εντολή ο Γιάννος Χαριλάου ότι στο τέλος του μηνός δεν θα σταλεί ο μισθός στο άλφα βήτα ιερέα».

Είπε επίσης ότι έχει στα χέρια του κατάλογο με ονόματα ιερέων, ενώ τόνισε πως έρευνες θα γίνονται συνεχώς. «Δεν ανήκουν μόνο σε μια συγκεκριμένη μητροπολιτική περιφέρεια, ανήκουν παντού. Δεν θα χαριστούμε κανενός και μάλιστα αν βρεθεί μητροπολίτης να διαμαρτυρηθεί, θα έχουμε να κάνουμε και με αυτούς. Ο μητροπολίτης θα έχει κάποιου είδους κυρώσεις, μπορούμε επίσης να διατάξουμε να σταματήσει το επιμίσθιο που δίνει η αρχιεπισκοπή στο ταμείου Κλήρου ότι για την επαρχία αυτή δεν θα δώσουμε. Δεν θα εναντιωθούν οι ιερείς εναντίον των μητροπολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μητροπολίτες που είναι αρνητές και έχουν τις δικές τους απόψεις για την πανδημία, δήλωσε : «τουλάχιστον μέσα στην Σύνοδο δεν εκφράζονται, μπορεί να κρατούν μέσα τους απόψεις και δικαιούνται να έχουν, αλλά δεν είναι σωστό να κηρύττουν από την στιγμή που το θέμα δεν είναι πνευματικό. Εμείς πειστήκαμε από του γιατρούς που καλέσαμε στην Σύνοδο και εκείνο που απαιτεί η Σύνοδος είναι η εφαρμογή της απόφασης που είναι υποχρεωτική για όλους μας. Και για εμένα και για κάθε συνοδικό, όποιος δεν πείθεται από τις αποφάσεις της Συνόδου, είναι εκτός Συνόδου.Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει.Για εκείνον που δεν εκτελεί κατά γράμμα την απόφαση της Συνόδου, πρέπει να αποβληθεί από την Σύνοδο και να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια ανάλογα τι θα αποφασίσει η Σύνοδος».

Η προτασή του αυτή , όπως επισήμανε «έγινε δεκτή, τουλάχιστον όταν το είχα θέσει δεν είδα καμία αντίδραση. Σιώπησαν όλοι. Και εγώ αναγκάστηκα στο τέλος να πως στους αδελφούς πέστε μου τις απόψεις σας και όταν εκφράστηκαν, οι δέκα ήταν υπέρ μου και δύο εναντίον μου. Και μάλιστα συνοδικός είπε, ''α δεν γίνεται αυτό, πρέπει η ψηφοφορία να είναι μυστική επειδή η παρουσία του Αρχιεπίσκοπου μπορεί να επηρεάσει''. Εγώ του απάντησα αμέσως, ''μυστική ψηφοφορία κάναμε όταν εκλέγαν μητροπολίτης, οι άλλες ψηφοφορίες γίνονται φανερές, δεν θα αλλάξω τώρα το καθεστώς της Συνόδου. Αν δεν σου αρέσει η πόρτα είναι ανοιχτή''. Ήμουν ξεκάθαρος, για μένα με κάτσατε στο σκαμνί, για εσάς τωρά; Η απόφαση της Συνόδου είναι αυτή και είναι υποχρεωτική για όλους μας. Όποιος παραβαίνει την εντολή της Συνόδου είναι υπόλογος. Εγώ θα τους δώσω και μια τελευταία ευκαιρία, θα βάλω τον αρχιγραμματέα να τους τηλεφωνήσει, να ζητήσουν φανερά συγγνώμη, με δήλωση γραπτή των ΜΜΕ».

Για την κατάσταση της υγεία του , για την οποία πολύς λόγος γίνεται στην Εκκλησία της Κύπρου ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του: «το παλεύω, δεν μπορώ να πω ότι είμαι υγιείς, έχω τα προβλήματα μου αλλά είμαι στο σημείο που λέω άσε τον καρκίνο να κάνει την δουλεία του και εγώ να κάνω την δουλειά μου. Κατεβαίνω επί καθημερινής βάσης, δουλεύω, είμαι σε στενή επαφή με τον γιατρό μου, είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Αναφέρθηκε και στα όσα γράφονται για την διαδοχή και για ενδεχόμενες συμμαχίες κληρικών ,γεγονός που τον έχει εξοργήσει:«Είχα πει στην Σύνοδο ότι καλά έχετε έναν αδελφό άρρωστο και περιμένετέ να πεθάνει για να πάρετε προαγωγή; Τους λέω δεν ντρέπεστε; Τους ρώτησα στην Σύνοδο. Ξεκίνησαν οι προεκλογικές καταστάσεις. Αυτό δεν είναι εκ μέρος τους φρόνιμο. Μάλιστα αυτό συνέβη και πριν τρία χρόνια, μόλις έκανα εγχείρηση στο έντερο τότε, πήγαινα στον γιατρό και ο γιατρός ήταν πολύ στεναχωρημένος που μου είπε ειρωνικά, ''πολύ σε αγαπούν οι αδελφοί σου''. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, δεν μπορούσα να το σκεφτώ ποτέ όταν ήμουν μητροπολίτης για τον αδελφό μου, να σκεφτώ να φύγει για να πάρω προαγωγή.

Προχθές με θύμωσαν τόσο πολύ που τους τα είπα έξω από τα δόντια και πιστεύω να αντιλήφθηκαν ότι τα εννοούσα. Μάλιστα τους είπα θέλω να παραδώσω μια εκκλησία υψηλού επιπέδου, δεν θέλω φεύγοντας να την έχω στο πεζοδρόμιο. Είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Γι’ αυτό ελάτε να εργαστούμε όλοι να έχουμε εκκλησία σε ψηλό επίπεδο, διαφορετικά θα έχουμε κυρώσεις».

Για το ενδεχόμενο της παραιτησής του τόνισε: «Έχω παρακαλέσει τον μητροπολίτη Πάφου και δεν ντρέπομαι να το πω, και του είπα, αν αντιληφθεί ότι έχασα το μυαλό μου και δεν μπορώ να σκεφτώ να έρθει να μου πει να παραιτηθώ. Ελπίζω να μην χάσω το μυαλό μου, αλλά από την στιγμή που δεν δουλεύει το μυαλό κάποιου μόνο ζημιά κάνει, πρέπει να φεύγει. Όσο το μυαλό κάποιου είναι καλό και να μην κινούνται τα χέρια και τα πόδια του, πάλι μπορεί να διευθύνει. Ελπίζω ο Θεός να μην επιτρέψει να φτάσω σε εκείνο το σημείο».