Μονή Αγίου Γεωργίου: Το διατηρητέο μνημείο της Χαλκίδας

 
Μονή Αγίου Γεωργίου: Το διατηρητέο μνημείο της Χαλκίδας

Ενημερώθηκε: 01/06/22 - 22:56

Η Μονή Αγίου Γεωργίου του Άρμα βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια σε υψόμετρο 340 μέτρα και σε απόσταση περίπου 16 χλμ. Ανατολικά –Νοτιοανατολικά από την Χαλκίδα. Είναι κτισμένη σε περιοχή με πολλά πεύκα και ελιές, με τα κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο να καταλαμβάνουν συνολική έκταση 2,5 στρεμμάτων. Απέχει 10 χλμ. από την κωμόπολη Φύλλα και 8 χιλιόμετρα από την Ερέτρια.


Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του μοναστηριού δεν είναι τεκμηριωμένη. Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε το 1141 (1141 ,ΑΡΜΑ) ενώ επιγραφή εντοιχισμένη στην εξωτερική πλευρά του ανατολικού τοίχου φέρει ως έτος ιδρύσεως το ΖΡΜΕ = 7145 από κτίσεως κόσμου, δηλαδή το 1637. Σήμερα, το καθολικό αποτελείται από τον κυρίως ναό και το νάρθηκα που συνδέονται με στενό ορθογώνιο μεταβατικό χώρο.

Ο ναός κατατάσσεται αρχιτεκτονικά "στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο". Η μονή από το 1921 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και υπάγεται θρησκευτικά στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βόρειων Σποράδων.

Την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρξε πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ