Μονή του Αγίου Θεοδοσίου και το θαυματουργό λείψανο

 
Μονή του Αγίου Θεοδοσίου και το θαυματουργό λείψανο

Ενημερώθηκε: 10/08/22 - 22:05


Η γυναικεία Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου βρίσκεται κοντά στο το χωριό Παναρίτη, οκτώ χλμ. από το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον ασκητή Άγιο Θεοδόσιο.


Ο όσιος, Αθηναίος στην καταγωγή, ασκήτεψε σε μια σπηλιά ανατολικά του Άργους. Εκεί τού παρουσιάσθηκε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο ασκητής έχτισε ναό στο όνομά του, ο οποίος σώζεται μέχρι και σήμερα . Γύρω από αυτόν τον ναό αναπτύχθηκε το μοναστήρι με την προσέλευση πολλών μοναχών.


Λίγο πριν από το προαύλιο της ιστορικής αυτής μονής, βρίσκεται η «Συνάντησις». Ένα μικρό κάτασπρο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη της πρώτης συνάντησης του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου του Άργους και του Οσίου Θεοδοσίου που έγινε εκεί. Ο όσιος είχε κατηγορηθεί στον επίσκοπο ότι δήθεν είναι λαοπλάνος. Ο επίσκοπος σκόπευε να απομακρύνει τον Θεοδόσιο από την περιοχή. Του παρουσιάστηκε όμως σε όραμα ο ασκητής και του αποκάλυψε την εις βάρος του σκευωρία. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και στον Πατριάρχη ο οποίος ζήτησε από τον επίσκοπο, που βρισκόταν τότε στην Πόλη να αποτρέψει την εκδίωξη από το ασκητήριό του. Έγινε έτσι φανερό το θέλημα του Θεού. Ο Άγιος Πέτρος γυρίζοντας στο Άργος πήρε μόνος του τον δρόμο και πήγε να συναντήσει τον ασκητή.

Ο Θεοδόσιος , σύμφωνα με την παράδοση ,προείδε τον ερχομό του και εξήλθε να προϋπαντήσει τον Άγιο, κρατώντας για θυμιατό στα χέρια το σκούφο του με κάρβουνα αναμμένα χωρίς να καίγεται! Η μνήμη του συμβάντος εορτάζεται από το 1956, την πρώτη Κυριακή ύστερα από τις 3 Μαΐου – εορτή του Αγίου Πέτρου.


Μετά την οσιακή κοίμηση του Αγίου Θεοδοσίου (περίπου το 922) η μονή ερήμωσε και επαναλειτούργησε στις αρχές του 16ου αιώνα. Στις αρχές της Ενετοκρατίας παραχωρήθηκε στην ενετόφιλη κρητική οικογένεια Χορτάτση και το 1835, η περιουσία του μοναστηριού περιήλθε στο κράτος.


Το 1942 με ενέργειες του μακαριστού Επισκόπου Ιωάννη επαναλειτούργησε ως γυναικεία μονή. Το κτιριακό συγκρότημα της μονής αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το Καθολικό της Μονής. Στα νότια του συγκροτήματος βρίσκεται η σκήτη-ασκητήριο του Αγίου Θεοδοσίου, που έχει γίνει ναός του Τιμίου Σταυρού.
Ο τάφος του οσίου καθώς και ένα τεμάχιο από τα λείψανά του (το μεγαλύτερο μέρος το πήραν οι Λατίνοι) βρίσκεται στο εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου που ο ίδιος έχτισε .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ