Μουδιασμένη η Ρωσία - Πανηγυρίζουν τα Σκόπια

 
Μουδιασμένη η Ρωσία - Πανηγυρίζουν τα Σκόπια

Ενημερώθηκε: 10/05/22 - 12:22

Η αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων από το Φανάρι ανάτρεψε το αρνητικό κλίμα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα Βαλκάνια αναγκάζοντας τη ρωσική Εκκλησία να αναδιπλωθεί και να περιμένει «να αντιδράσει» τη θέση της Σερβίας.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδεχτεί ως κανονική την Εκκλησία των Σκοπίων που έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας προκαλώντας ικανοποίηση στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, απασχόλησε άμεσα τη Μόσχα η οποία δια του αντιπρόεδρου του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέα Ιγκορ Γιακιμτσούκ αναφέρθηκε στο θέμα:

«Η θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα λάβει πρώτα απ’ όλα υπόψη τις προσεγγίσεις αυτού του προβλήματος της Σερβικής Εκκλησίας, στην οποία εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα στη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε .

Ωστόσο, ακόμη η σερβική Εκκλησία δεν έχει πάρει ακόμη θέση αλλά δύσκολά μπορεί να αντιδράσει σε μια τέτοια απόφαση η οποία την καθιστά κυρίαρχο των εξελίξεων.

Στο μεταξύ συναχίζονται οι πανηγυρισμοί στηΒόρεια Μακεδονία για την απόφαση της αναγνώρισης.Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σε ανάρτησή του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε για την αποκατάσταση της κοινωνίας της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές ορθόδοξες εκκλησίες:

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε μια σπουδαία πράξη και επέδειξε μεγάλη φροντίδα για ένα μεγάλο ορθόδοξο λαό. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδειξε με αυτή την πράξη ότι στηρίζει την ιστορική αποστολή του και ευθύνη του».

Ο κ. Κοβάτσεφσκι όμως φαίνεται πως θέλει διάλογο για το όνομα για το οποίο το Φανάρι ξεκαθαρίζει ότι σε αυτό δεν θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»:

Μολονότι με την ενέργεια αυτή δεν έχουν επιλυθεί το τελικό καθεστώς και το όνομα, έχει ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό και μεγάλο βήμα. Η ορθόδοξη εκκλησία μας ευρίσκεται πλέον σε κοινωνία με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και η σημερινή ημέρα είναι ιστορική μετά από επτά δεκαετίες πλήρους απομόνωσης.

«Με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εισερχόμαστε σήμερα στην ορθόδοξη οικογένεια όλων των τοπικών εκκλησιών. Η εν λόγω απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία μας αναγνωρίζει ως Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, σημαίνει την αναγνώριση της συνέχειας της ιστορικής εκκλησίας μας από την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρέτισε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έκρινε πως η αναγνώριση της κανονικότητας της εκκλησίας της χώρας αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές αποφάσεις για την ορθόδοξη εκκλησία.