Οι ισλαμιστές προκαλούν τους Σέρβους και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια

 
Οι ισλαμιστές  προκαλούν τους Σέρβους και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια

Ενημερώθηκε: 04/02/23 - 18:02

Ερντογάν και Μόσχα βάζουν φωτιά στις θρησκευτικές κοινότητες των Βαλκανίων με τους ισλαμιστές αυτή τη φορά να παίρνουν τη σκυτάλη. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κνωσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι του Κοσσόβου ιμάμης της Βοσνίας μίλησε απαξιωτικά για τον Άγιο Σάββα των Σέρβων δημιουργώντας ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

Αν και τα τελευταία χρόνια οι θρησκευτικοί ηγέτες στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη προσπαθούν να κρατήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες για να αποφευχθούν εντάσεις ένας ιμάμης χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τον πρώτο Αρχιεπίσκοπο της Σερβίας Άγιο Σάββα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας στη Βοσνία οι οποίοι ζήτησαν να εκφράσει δημόσια συγγνώμη και παράλληλα κάλεσαν τους πιστούς να επιδείξουν ηρεμία.

Ο ιμάμης της Ισλαμικής Κοινότητας στο Κόζαρατ, Αμίρ Μάχιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας , αναφέρθηκε αρνητικά για το έργο του Αγίου Σάββα με στόχο να πλήξει την ιστορία και την αξιοπρέπεια του σερβικού λαού.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ενέργεια αυτή “πλήγωσε τα συναισθήματα όλων των πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και όλων των πολιτών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που ενδιαφέρονται για την ειρήνη, τον πολιτισμό της ζωής και τη θρησκευτική και εθνική ανοχή με τον πιο αγενή τρόπο”.

Ο ιμάμης Μάχιτς, στέλεχος της Ισλαμικής Κοινότητας, αποκάλεσε τον Άγιο Σάββα «δήθεν» και «πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», ενω χαρακτήρισε τη διαφωτιστική αποστολή του Αγίου προς τον Σερβικό λαό, ως «διαβόητο ψέμα».

Επίσης ο Ιμάμης τόνισε «σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Αγίου Σάββα δημιουργήθηκε μια αίρεση – η σερβική ορθόδοξη αίρεση», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστιανισμό. Μάλιστα υποστήριξε επίσης ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι «οι δύο βασικές ιδεολογικές αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η ιερή εκκλησία» και ότι ο Άγιος Σάββα είναι «ο εμπνευστής της ιδεολογίας του μίσους προς τον άλλον».

Το περιστατικό καταδίκασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίο ανέφερε ότι η δήλωση πλήγωσε όλους τους Σέρβους με καθώς εκφράζει ρητορική μίσους για τον Άγιο Σάββα και την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι Σέρβοι επίσκοποι , παρακάμπτοντας τον ιμάμη ζητούν από την ισλαμική κοινότητα της χώρας να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το προκλητικό γεγονός και να εγγυηθεί την συνέχιση της αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων:

“Ελπίζοντας ότι αυτό το δελτίο τύπου θα έχει απήχηση στην ηγεσία της ισλαμικής θρησκευτικής κοινότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καλούμε όλους τους πιστούς, αλλά και όλους τους πολίτες, να παραμείνουν ήρεμοι, συγκρατημένοι, αλλά και αποφασισμένοι να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια της θρησκείας προς την οποία ανήκουν με αλήθεια, αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό. Σεβασμό και απέναντι σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες που υπάρχουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στο μεταξύ στη διαμάχη μεταξύ των Σέρβων και των Κοσσόβου παρενέβη ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Albin Kurtiκαι την αντιπροσωπεία του.Ο Ερντογάν μίλησε για "έργα τα οποία θα στηρίξουν "την ευημερία των αδελφών μας στο Κοσσυφοπέδιο".Ενώ διαβεβαίωσε την Πρίστινα ότι θα συνεχιστούν το βήματα για την ενίσχυση του νόμου της αδελφότητάς ( των Τούρκων) με ένα ευημερούν Κοσσυφοπέδιο που θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του.

Αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια όλοι είναι εναντίων όλων. Η Σερβία ,με τις ευλογίες της Μόσχας είναι κατά του Κοσσόβου ,ενώ επί της ουσίας έχει διακόψει σχέσεις με Ελλάδα και βεβαίως το Φανάρι πιέζοντας τα Σκόπια μέσω της ονομασίας της Εκκλησίας. Η Σερβία σε κάθε ευκαιρία αποκαλεί την Εκκλησία των Σκοπίων ,"ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας -Αρχιεπισκοπή Αχρίδος". Η Ρωσία το ίδιο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αθήνα να να έχουν διαμηνύσει σε όλους οτι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη νέα Εκκλησία.

Η Βουλγαρία από την πλευρά της δεν θέλει στο όνομα τον όρο "Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" γιατί θεωρεί οτι της ανήκει και για τον λόγ αυτό τα βάζει με τη Ρωσία , την Σερβία , τα Σκόπια και εμμέσως με Φανάρι και Αθήνα.Η Ρουμανία, κρατάει χαμηλούς τόνους αλλά δεν επιθυμεί από την κρίση να βγεί ενισχυμένη η Σερβία, η Βουλγαρία αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ