Οργή και θλίψη  από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τη ρωσική εισπήδηση

 
Οργή και θλίψη  από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τη ρωσική εισπήδηση

Ενημερώθηκε: 30/12/21 - 20:41

H απόφαση της ρωσικής Εκκλησίας να δημιουργήσει εξαρχία στην Αφρική και να αποδεχτεί στις τάξεις της 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας άνοιξε, όπως αναμενόταν τον ασκό του Αιόλου. Το Φανάρι παρακολουθεί της εξελίξεις ενώ το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη λύπη του και θα εξετάσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.

"Το παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τη συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Εξαρχίας στα κανονικά όρια της δικαιοδοσίας της Παλαίφατης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, μια απόφαση η οποία ελήφθη εν μέσω των εορτών της Χριστού Γεννήσεως και της θείας Επιφανείας, κατά τις οποίες προβάλλεται ο Βασιλεύς της Ειρήνης Χριστός.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον απέναντι στο εμπιστευθέν υπό του Κυρίου ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά τον σύγχρονο Ρώσο Θεολόγο αείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα στην Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησία", αναφέρει η ανακοίνωση. Ενώ, όπως τονίζεται άμεσαθα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η Αθήνα παρακολουθεί και αυτή τις εξελίξεις αναμένοντας σχετικές πρωτοβουλίες από Φανάρι και Αλεξάνδρεια.

Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός οτι η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας πρωταγωνιστεί παρά τα προβλήματα στην ιεραποστολή. Οπως γίνεται κατανοητό η Μόσχα με την οικονομική άνεση που της παρέχει το Κρεμλίνο θα αναπτύξει δράσεις που θα την καταστήσουν "πρώτη δύναμη".

Αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει την επιρροή της σε όλη την Αφρική με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα της ορθοδοξίας.