Ουκρανική Εκκλησία: Διώξτε τον Κύριλλο

 
KURILLOS
KURILLOS

Ενημερώθηκε: 26/05/22 - 09:52

Nα εκδιωχτεί ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος από τον θρόνο του ζητά το Συμβούλιο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να αρχίσει διάλογος μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την ενότητα.

Η Σύνοδος, ως πρώτο μέτρο αποφάσισε δε να σταματήσει τη μνημόνευση στα Δίπτυχα του ονόματος του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, εξαιτίας της αποδοχής του στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας καθώς και της προώθησης της ιδεολογίας του “ρωσικού κόσμου”, η οποία “εμπίπτει στον ορισμό της αίρεσης του εθνοφυλετισμού”.

Προτρέπει δε τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, να απευθύνει έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους Προκαθήμενους των τοπικών Εκκλησιών, να φέρουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ενώπιον των ευθυνών του και να του στερήσουν τον Πατριαρχικό θρόνο για τη διάδοση αιρετικού εθνοφυλετικού δόγματος που βασίζεται στην ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”, καθώς και για την πρόκληση σχίσματος στην Εκκλησία, ιδίως μέσω της ίδρυσης “Ρωσικής Εξαρχίας” στην Αφρική, στη δικαιοδοσία δηλαδή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Επίσης καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει “να εκπληρώνει το καθήκον του, που είναι η προστασία της θρησκευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας από εχθρική ξένη επιρροή, από απόπειρες από το εξωτερικό που υπό το πρόσχημα της θρησκευτικής δραστηριότητας παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, και να καταστρέψει την νεο-αυτοκρατορική ιδεολογία. Αυτή η υποχρέωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπό το πρίσμα της χρήσης θρησκευτικών οργάνων στην υβριδική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.

Η Σύνοδος εκφράζει την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την επίσκεψη του στο Κιέβο τον Αύγουστο του 2021, καθώς και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και στις Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδος, για την υποστήριξή τους κατά τη δοκιμασία του πολέμου.

Απευθυνόμενη δε προς τους κληρικούς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, καλώντας τους σε διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση, τους ζητά να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Οκτωβρίου 2018, τονίζοντας πως ανάλογη απόφαση έλαβε προσφάτως το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με την Ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στη Βόρεια Μακεδονία.

Βάσει αυτής της απόφασης, αποκαταστάθηκε η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και του Πατριαρχείου Σερβίας, που είχε διακοπεί πριν από 55 χρόνια.

Ως εκ τούτου, εκτιμά το Συμβούλιο, η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία θα πρέπει να αποσύρει την απόφαση της να διακόψει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ορισμένες τοπικές Εκκλησίες και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πατριαρχείου Σερβίας που αναγνώρισε την κανονικότητα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Σας προτρέπουμε, αδελφοί και αδελφές μας στην Ορθόδοξη πίστη, να ακολουθήσετε τον Τόμο για την Αυτοκεφαλία, που ορίζει ότι όλες οι επισκοπές, τα μοναστήρια, οι ενορίες και τα άλλα ορθόδοξα εκκλησιαστικά ιδρύματα πρέπει να υπάγονται στη δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η ύπαρξη της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς και κάθε άλλος τρόπος που παρέχει χωριστή από την Εκκλησία της Ουκρανίας ύπαρξη ορθόδοξων εκκλησιαστικών δομών στη χώρα μας – είναι μια κανονική ανωμαλία, μια παραβίαση που αργά ή γρήγορα πρέπει να διορθωθεί”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ