Παλιά προβλήματα νέες προκλήσεις από τα Σκόπια

Παλιά προβλήματα νέες προκλήσεις από τα Σκόπια
Ενημερώθηκε: 14/10/21 - 14:08

Το εκκλησιαστικό στα Σκόπια παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς τοπικοί Ιεράρχες επιχειρούν να στηρίξουν και να αναδείξουν σε κυρίαρχη δύναμη την σχισματική Εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες , τις τελευταίες μέρες σχισματικός επίσκοπος Παρθένιος από την μη αναγνωρισμένη και αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία» άνοιξε μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Ορθόδοξη Μακεδονία», η οποία επιδιώκει να μαζέψει...followers για το σχισματικό μοναστήρι του Μπιγκόρσκι.

Με τη δράση αυτή, ο σχισματικός επίσκοπος ΠαρΘένιος από τη μια δεν αποδέχεται το Βόρεια Μακεδονία , παρά τη συμφωνία των Πρεσπών, και παράλληλα αγνοεί προκλητικά το Πατριαρχείο της Σερβίας.

Η "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" η οποία έχει χαρακτηριστεί σχισματική από το 1967 όταν ανακήρυξε της αυτοκεφαλία της .Από το 2005 έχει αναπτύξει έντονη δράση με την στήριξη της κυβέρνησης των Σκοπίων η οποία ήθελε και συνεχίζει να θέλει να μην υπάγεται πνευματικά στην Εκκλησία της Σερβίας.

Το Πατριαρχείο της Σερβίας έχει διαμηνύσει σε κάθε κατεύθυνση και προς το Φανάρι πως δεν πρόκειται να δεχτεί την αυτοκεφαλία των Σκοπίων όπως δεν έχει δεχτεί τις αποσχιστικές τάσεις του Μαυροβουνίου και του Κοσσόβου. Ισχυρό σύμμαχο στην προσπαθειά του αυτή έχει το Πατριαρχείο της Μόσχας αλλά και το ίδιο το Κρεμλίνο το οποίο έχει προνομιακό ...ρόλο στις Εκκλησίες των Βαλκανίων.Το Φανάρι αν και έχει δεχτεί σχετικά αιτήματα δεν πρόκειται αυτή την περίοδο να ασχοληθεί με το θέμα.

Ωστόσο,αργά η γρήγορά το θέμα θα έρθει δυναμικά στην επικαιρότητα καθώς αποτελεί μέρος της γεωπολιτικής στρατηγικής στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Στο παιχνίδι έχει μπει και η κοινότητατων σκοπιανών στον Καναδά η οποία εδώ και δεκαετίες στηρίζει με κάθε μέσο και τρόπο τις αποσχιστικές τάσεις.

Μάλισταπρο Σκοπιανοί δημιούργησαν Εκκλησία σε ένα ακριβό προάστειο του Τορόντο στον Καναδά,στο Markham, με το όνομα Macedonian Orthodox Church Αγ.Δημήτριος Θεσσαλονίκης (Solunski).

Την αντιθεσή της στο ενδεχόμενο αναγνώρισης της μακεδονικής Εκκλησίας έχει εκφράσει και η Ελλαδική Εκκλησία .