Προσφυγή μοναχών στο ΣτΕ κατά της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Άγιο Όρος

 
Προσφυγή μοναχών στο ΣτΕ κατά της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Άγιο Όρος

Ενημερώθηκε: 22/06/23 - 22:53

Λίγες μέρες μετά την επίσημη λειτουργία της αστυνομικής Διεύθυνσης του Αγίου Όρους τέσσερις μεμονωμένοι μοναχοί που εγκαταβιούν στε κελία προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την καταργησή της. Τέσσερις μοναχοί υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας που υπάγεται απ’ ευθείας στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι αντισυνταγματική και παραβιάζεται το Αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους, καθώς σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη το μέχρι πρότινος αστυνομικό τμήμα των Καρυών και οι αρμοδιότητές του υπαγόταν στον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, δηλαδή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τονίζουν ότι το Περιβόλι της Παναγιάς με την απόφαση ίδρυσης της διευρυμένης αστυνομικής υπηρεσίας αντιμετωπίζεται ως κοινό τμήμα της περιφέρειας και όχι ως αυτοδιοίκητη αυτοτελής περιοχή, σε αντίθεση με όλους τους νόμους και τα διατάγματα.

«Με τις διατάξεις αυτές τροποποιείται θεμελιακά το συνταγματικά κατοχυρωμένο Αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και στην ουσία καταργείται αυτό, ενώ οι ρυθμίσεις αυτές σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται χωρίς να ληφθεί υπόψη η θέση της Ιεράς Κοινότητας», σημειώνουν οι τέσσερις μοναχοί στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν μετά την απόφαση για την ίδρυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης και η οποία συζητήθηκε πριν λίγες ημέρες στη διευρυμένη επταμελή σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Παραβιάζεται το Αυτοδιοίκητο επειδή επιτρέπεται η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας στον Άγιον Όρος», σημείωσε μιλώντας στη voria.gr ο νομικός εκπρόσωπος των μοναχών που χειρίζεται την υπόθεση Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

Στο τυπικό μέρος, οι προσφεύγοντες μοναχοί σημειώνουν ότι με την απόφαση ίδρυσης Αστυνομικής Διεύθυνσης η οποία υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θίγεται η λειτουργία του Αγίου Όρους. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση προσκρούει στο άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, σύμφωνα με το οποίο τη διοίκηση των αστυνομικών δυνάμεων στη χερσόνησο του Άθω έχει ο Πολιτικός Διοικητής, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Αποτελεί το Άγιον Όρος μέρος της ελληνικής επικράτειας, ο τρόπος διοίκησης όμως, οφείλει να λαμβάνει υπόψη το αυτοδιοίκητο, το άβατο και τις θεσμικές και αντικειμενικές ιδιαιτερότητες της μοναστικής πολιτείας, αξίωση που υλοποιείται μέσω του Καταστατικού Χάρτη που δεν αποφασίζει αλλά εγκρίνει η ελληνική Βουλή», αναφέρουν στην αίτησή τους. Θέτουν ωστόσο ζήτημα παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη που ισχύει βάσει του Συντάγματος και η αλλαγή του οποίου απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των είκοσι μοναστηριών.

Μάλιστα σε νομική μελέτη που συνδέεται με την προσφυγή και υπογράφεται από «αγιορείτες κελλιώτες πατέρες», αφήνουν σαφείς αιχμές για την απόφαση και υποστηρίζουν πως «καταργείται η εξουσία των μονών δυναμένων να εκδίδουν αποφάσεις διοικητικών αρχών του Αγίου Όρους και ουσιαστικά επανέρχεται σε ισχύ το αντισυνταγματικό νομοθετικό διάταγμα 124/1969 της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, που μόνον αυτό αποτόλμησε την κατάλυση της νόμιμης εξουσίας των αγιορειτικών διοικητικών οργάνων».

Πριν από μία εβδομάδα άρχισε να λειτουργεί η νέα Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους συστήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και υπάγεται στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ

Της λειτουργίας προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού άρχισε σήμερα την λειτουργία της η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους με την παρουσία του Πρωτεπιστάτου Γέροντος Χριστοφόρου Ιβηρίτου, των λοιπών μελών της Ιεράς Επιστασίας.Η νέα Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους συστήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και υπάγεται στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Περιλαμβάνει το Επιτελείο, το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Όρους. Σε αυτή υπάγονται και εννέα Αστυνομικοί Σταθμοί.

Το κτήριο ανήκει στην Ιερά Κοινότητα και ανακαινίστηκε τελευταία για να στεγάσει τις νέες υπηρεσίες, παραχωρήθηκε δε από αυτή μέχρι την κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Αγίου Όρους.

Σκοπός της Διεύθυνσης είναι η τήρηση της τάξης στην ευαίσθητη περιοχή του Αγίου Όρους όσο και την ασφάλεια των ιερών κειμηλίων και λοιπών πολιτιστικών θησαυρών των Μονών.Η παρουσία της αστυνομίας έχει συνδυαστεί με την παρουσία αλλοδαπών στον 'Αθω, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για εντατικοποίηση των ελέγχων όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για μοναχούς οι οποίοι μετά την άρση της απαγόρευσης συρρέουν κατά χιλιάδες ως προσκυνητές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ