Τα τρία ιστορικά μοναστήρια της Μυκόνου

Ιερά Μονή Παναγίας Θεοτόκου Τουρλιανης  Άνω Μερά
Ενημερώθηκε: 15/03/21 - 21:14

Ακολουθώντας τον δρόμο από την Άνω μερά προς τις παραλίες Αγίας Άννας, Καλαφάτη, Μερσίνης σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου στ΄αριστερά ο επισκέπτης συναντά ένα περίκλειστο κτιριακό συγκρότημα το οποίο συνθέτουν τρείς εκκλησίες και ένα διώροφο κτίσμα, την Μονή του Αγίου Γεωργίου, στον Αμπελόκηπο, στην Ανω Μερά.

Αυτό είναι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Αμπελόκηπου το οποίο κτίστηκε περί τον 17ο αιώνα. Η ονομασία "αμπελόκηπος" οφείλεται στα αμπέλια που είχε η περιοχή. Το μοναστήρι ανήκε στην οικογένεια Χανιώτη η οποία το 1837 το παραχώρησε  στη Μονή της Παναγίας της Τουρλιανής.

Το χαρακτηριστικό του μοναστηριού είναι ο μπλε τρούλος του Αγίου Γεωργίου , ο οποίος έρχεται αντίθεση με το κόκκινο των άλλων δύο εκκλησιών του Τιμίου Σταυρού και της Αγίας Παρασκευής.

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα στο Μαράθι

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα στο Μαράθι

Πρόκειται για ένα μοναστήρι το οποίο κτίστηκε το 1665 και στη συνέχεια αναπτύχθηκε χάρη στη συμβολή κληρικών και πιστών.

Ο ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα  και τον Άγιο Νικόλαο.

Η μονή όλο τον χρόνο παραμένει κλειστή και ανοίγει μόνο στις 26 Ιουλίου , παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα.

Ιερά Μονή Παναγίας Θεοτόκου Τουρλιανης Άνω Μερά

Το μοναστήρι  χτίστηκε το 1542 από δύο μοναχούς οι οποίοι άφησαν το νησί τους την Πάρο που υπέφερε από τους πειρατές και έφτασαν στην Μύκονο η οποία είχε και αυτή υποστεί τις καταστροφικές επιδρομές του Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα. 

Αναζήτησαν χώρο ώστε να μπορούν να "υπηρετήσουν την ορθοδοξία" και κατέληξαν σ΄εναν μικρό ναό ,τα Εισόδια της Θεοτόκου όπου συνάντησαν και μία μοναχή με το όνομα Τρούλη.

Ίσως από το όνομα της μοναχής το μοναστήρι να ονομάστηκε Παναγία Τουρλιανή. Για την ονομασία υπάρχει και η άλλη εκδοχή που την αποδίδει στον τρούλο, (τούρλος στην τοπική διάλεκτο".

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το όνομα δόθηκε γιατί οι μοναχοί βρήκαν μία εικόνα να επιπλέει στην Θάλασσα στην περιοχή Τούρλου.

Το 1612 η μονή καταστρέφεται  και λεηλατείται από πειρατές.

Το 1767 ανακαινίζεται εκ βάθρων. Τότε μονάζει εδώ ο Ιγνάτιος Μπάσουλας ο  οποίος αφιερώνει την προσωπική του περιουσία , ενώ με άδεια του οικουμενικού θρόνου συγκεντρώνει χρήματα δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό συγκρότημα.

Στην Ιταλία, όπου είχε ζήσει, βρίσκει χρήματα και παραγγέλνει ξυλόγλυπτο τέμπλο το 1775 το οποίο θεωρείται έργο τέχνης με έντονα τα στοιχεία  μπαρόκ ,αλλά και χρώματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με όσα συναντάμε στο Βυζάντιο. Τότε κατασκευάστηκε και ο δεσποτικός θρόνος και ο Άμβωνες από ειδικούς τεχνίτες στη Φλωρεντία.   
 
Η μονή γνώρισε ημέρες μεγάλης ακμής για πολλές δεκαετίες , ενώ κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής ο μυκονιάτης ηγούμενος Δωρόθεος -μετέπειτα μητροπολίτης Σύρου- την είχε μετατρέψει σε χώρο αντίστασης.