23 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

 
23 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 06/03/17 - 16:40

Mελίνα Μερκούρη. Δεν ήταν μια απλή Ελληνίδα ηθοποιός ή πολιτικός. Ήταν αυτή που έδωσε μάχη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και μια γυναίκα που πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκόταν, μια γυναίκα αγωνίστρια...

Φέτος συμπληρώνονται 23 χρόνια από τον θάνατό της, Το άστρο της έσβησε στις 6 Μαρτίου του 1994 αλλά πάντα θα φωτίζει τη χώρα μας...

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Ήταν η αγαπημένη εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 με το ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» (1955). Με το ρόλο, όμως, της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960), αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.

7 Αυγούστου 1993 ... Mια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της Μελίνας αλλά και από τις σπάνιες φορές που ξεδιπλώνει πτυχές της ζωής της. Δόθηκε στην Επίδαυρο για την εκπομπή "Παρασκήνιο":

Το 1965 παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, ο οποίος και τη σκηνοθέτησε στις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1962), «Τοπκαπί» (1964) και «A Dream of Passion» (1978).

Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκόταν. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Εκλέχθηκε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα για να έρθει το θέατρο στην επαρχία, ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Η γραμματέας και έμπιστη φίλη της γνωστή ηθοποιού, Μανουέλλα Παυλίδου είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της για την Μελίνα και τη μάχη της με τον καρκίνο την οποία τελικά έχασε...: «Ένας σημαντικός τσακωμός για μένα που είχα μαζί της και μου σημάδεψε αργότερα και όλη μου τη ζωή ήταν όταν ήταν να φύγει για το τελευταίο της ταξίδι στην Αμερική, για την εγχείρηση. Είχαμε τσακωθεί πολύ έντονα, εγώ τότε δούλευα στο Mega, και της λέω "δεν πρόκειται να έρθω στην Αμερική μαζί σου". "Δεν με νοιάζει, να μην έρθεις" απαντάει και τελειώνει εκεί το θέμα. Μια εβδομάδα πριν τηλεφωνεί και μου ανακοινώνει: "κοίταξε να δεις, δώσε μου το διαβατήριό σου. Θα σου βγάλω εισιτήριο και θα έρθεις μαζί μου στην Αμερική, γιατί έχω μια υποψία ότι θα πεθάνω. Και αν πεθάνω, δεν θα μπορέσεις να ζήσεις με τις τύψεις που θα έχεις". Τρομερό; Είχε μια ψυχραιμία με τον θάνατο. Ήταν μια γυναίκα που φοβόταν πάρα πολύ τον καρκίνο. Όταν η ίδια έμαθε ότι είχε το '88 είπε: "Πολύ καλά" και δεν ξαναμίλησε ποτέ γι' αυτό, ούτε τη λέξη δεν αναφέραμε, ενώ τον θάνατο τον αντιμετώπιζε πολύ ψύχραιμα. Έλεγε: "Λες να πεθάνω;" σαν να έλεγε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο».

Τις προσπάθειες που κατέβαλε η Μελίνα προκειμένου να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, προβάλλεται σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 στο Μουσείο Ακρόπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 23 ετών από το θάνατό της.

Πηγήβίντεο: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων