«Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας»: Σε εξέλιξη το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα — Σε κλοιό τρακτέρ το Σύνταγμα

 
«Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας»: Σε εξέλιξη το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΕUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 20/02/24 - 20:59

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα μαζικό συλλαλητήριο αγροτών απ' όλη την Ελλάδα στη πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή.

«Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας» είναι το σύνθημα των συγκεντρωμένων αγροτών, ενώ στο πλευρό τους στέκονται μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και απλός κόσμος.

Ορισμένοι αγρότες έχουν ανέβει πάνω στην οροφή των τρακτέρ τους, άλλοι κρατούν σημαίες και άλλοι κορνάρουν. Τα τραγούδια δίνουν παλμό, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται τα αιτήματα των αγροτών, που ζητούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος», γράφει ένα πανό απ’ αυτά που κρατούν οι διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή, κι άλλα άτομα καταφθάνουν στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, με το οποίο κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Λόγω του συλλαλητηρίου, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα παραμένουν κλειστοί, ενώ η Αστυνομία προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Φωτογραφίες από EUROKINISSI

Στο Σύνταγμα βρέθηκε ο Στ. Κασσελάκης

Στο Σύνταγμα παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στο συλλαλητήριο των αγροτών εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις τους.

Ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε σε τρακτέρ ενώ βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος των αγροτών συνομιλώντας μαζί τους.

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν επίσης ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς και κλιμάκια με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Το χρονικό της «απόβασης» στην Αθήνα

Οι αγρότες μπαίνουν με τα τρακτέρ τους στη Λεωφόρο Αθηνών κορνάροντας, με τους περαστικούς να αποθανατίζουν την πρωτόγνωρη για την Αθήνα εικόνα με τα κινητά τους. Ο κύριος όγκος των τρακτέρ φτάνει στην πλατεία Καραϊσκάκη και πλέον απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την Ομόνοια.

Στην πλατεία Ομονοίας οι αγρότες έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια. Οι κόρνες ηχούν ρυθμικά ακόμα και υπό τους ήχους της Μικρής Νυχτερινής Μουσικής του Μότσαρτ.

Η ώρα ήταν 3 το μεσημέρι και τα πρώτα τρακτέρ ανεβαίνουν τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο Σύνταγμα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άτομα και συνολικά 137 τρακτέρ.

Καθ` όλη τη διαδρομή τους, από την Εθνική Αθηνών – Λαμίας μέχρι και το Σύνταγμα, οι άνδρες της Τροχαίας προχωρούσαν σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας. Τα τρακτέρ και τα λεωφορεία από την Λεωφόρο Κηφισού πέρασαν στην Λεωφόρο Αθηνών και μέσω της Αχιλλέως έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από εκεί ανέβηκαν αντίθετα την Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και από εκεί και πάλι αντίθετα μέσω της Πανεπιστημίου έφτασαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και την Αμαλίας.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Οι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήγαν στο Σύνταγμα.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ