Αγρότες: Μπλόκα σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βοιωτία — Στο Δομοκό ο Αυγενάκης καλεί σε διάλογο

 
αγρότες μπλόκα

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/02/24 - 19:21

Κλιμακώνουν την στάση τους οι αγρότες, καθώς από τις 17:00 το απόγευμα βρίσκονται σε εξέλιξη τα νέα μπλόκα σε δρόμους της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Βοιωτίας της χώρας.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι προχωρούν σε μπλόκα, όπως αποφάσισαν στη χθεσινή (06/02) πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία έκαναν λόγο για κλείσιμο εθνικών και επαρχιακών οδών, καθώς και τελωνείων.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Στεφανοβίκειο, αποκλείοντας την παλιά Εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού και στην Καρδίτσα, καθώς και στο Κάστρο Βοιωτίας.

Σε ορισμένα από τα μπλόκα μάλιστα, άναψαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα και παλέτες.

Την επόμενη εβδομάδα, η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των αγροτών σχεδιάζει κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση δείχνει «ανοιχτή» σε ενδεχόμενη συνάντηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και συγκεκριμένα αιτήματα.

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Κάλεσμα σε διάλογο απηύθυνε ο Λ. Αυγενάκης

Σε διάλογο κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κατά την επίσκεψή του στο μπλόκο του Μοναστηρίου στο Δομοκό σήμερα το απόγευμα.

Ο υπουργός συμμετείχε στη συνέλευση των αγροτών του Μπλόκου στο πολιτιστικό κέντρο στο Νέο Μοναστήρι.

«Δηλώνω ανοικτός και διαθέσιμος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ό,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί ελεγχόμαστε από την ΕΕ», εξήγησε ο ΥπΑΑΤ.

Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι:

• Γίνεται δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel
• Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ
• Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.
• Οι καλλιέργειες σταφυλιού, ροδακίνου και ακτινιδίου και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών - θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δεν έχω καμία αντίρρηση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.

Εξερχόμενος από τη συνέλευση των αγροτών στο Νέο Μοναστήρι ο ΥπΑΑΤ δήλωσε:

«Γιατί να μην τους δω (τους αγρότες), άλλωστε υποχρέωσή μου είναι και το έκανα και με μεγάλη χαρά διότι όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαφορά σημεία και συνομιλεί με αγρότες. Και μάλιστα θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την πρόταση να ορισθεί αντιπροσωπεία από το πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση. Να είναι 10,15,20 άτομα αντιπροσωπεία, ευχαρίστως να συναντηθούμε άμεσα γιατί τελικά όπως φάνηκε και σήμερα μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι απολύτως ενισχυτικές και στην ουσία κλείνουν πληγές. Ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Και εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του Πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι περνάνε, δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει, όμως δεν είναι μόνοι τους. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διαχρονικά και θα παραμείνουμε στο πλευρό των αγροτών».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ