Αιχμές του Αμερικάνου πρέσβη κατά του Ιβάν Σαββίδη

Αιχμές του Αμερικάνου πρέσβη κατά του Ιβάν Σαββίδη
Ενημερώθηκε: 05/12/17 - 03:15

Αιχμές κατά του Ιβάν Σαββίδη για την επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης άφησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Ελληνό-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Πάιατ στην ομιλία του είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές, όπως είπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα αυτό σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της, στις 27 Οκτωβρίου, η εφημερίδα Axia News, τόνιζε ότι «το βέτο των ΗΠΑ, τινάζει στον αέρα την σχέση Σαββίδη-Μαξίμου».

Σε αντιδιαστολή με την υπόθεση αυτή ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε, ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, αναφέροντας την εμπειρία με την Fraport.

Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Στον ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης αναφέρθηκε, ακόμα ο πρέσβης των ΗΠΑ. Παράλληλα, χαρακτήρισε το 2018 ως έτος σταθμό για τις διμερείς σχέσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα, αλλά η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές.

Ο αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον συμφωνεί με την πολιτική ποικιλίας των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε μια περίοδο σύσφιξης και συνέχισε: «Βλέπουμε θετικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και περιμένουμε να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις και αν το μήνυμα του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ισχύει».

Εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το μήνυμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είπε, είτε για επενδύσεις στον κινηματογραφικό τομέα ή στα ναυπηγεία ή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

«Για την ενέργεια ο Πρόεδρος κ. Τραμπ επεσήμανε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για αγωγούς και για την αναβάθμιση της μονάδας στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Οπότε όλα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη βαλκανική» ανέφερε ο πρέσβης και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας.

Τέλος, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί μια διμερής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας «ώστε γρήγορα οι αμερικανικές εταιρείες να βρεθούν μπροστά και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα» ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από την Ελλάδα.