Αισιοδοξία από τον δείκτη R0 και τα στατιστικά την πρώτη εβδομάδα της άρσης των μέτρων

Αισιοδοξία από τον δείκτη R0 και τα στατιστικά την α' εβδομάδα της άρσης των μέτρων
Ενημερώθηκε: 12/05/20 - 09:52

Θετικά ήταν τα πρώτα δείγματα από τις πρώτες οκτώ ημέρες της δεύτερης φάσης της πανδημίας, της κρίσιμης φάσης κατά την οποία επιχειρείται η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή όλων προς μία διαφορετική κανονικότητα. Αυτό προκύπτει από την χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολογίας Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, όπου και αναλύθηκαν επιδημιολογικά δεδομένα.

Αισιόδοξα και ευχάριστα θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα νέα από το υπουργείο Υγείας, καθώς τα τελευταία δύο 24ωρα δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος, ενώ τα κρούσματα δεν ξεπέρασαν τα 20 συνολικά. Σημειώνεται ωστόσο πως λίγο μετά την παρέλευση των δύο 24ωρων ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 80χρονου στη «Σωτηρία».

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι καθώς από τα στατιστικά φαίνεται να υπάρχει αναχαίτιση της επιδημίας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει διαφανεί η επίδραση από την άρση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, ενώ καλύτερη εικόνα θα έχουμε στις ανακοινώσεις από την Πέμπτη και μετά.

Τα συνολικά στοιχεία αναμένονται με ιδιαίτερη ανυπομονησία από τους επιστήμονες αλλά και από την κυβέρνηση καθώς θα δώσουν μία εικόνα για την επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας από την Δευτέρα 4 Μαΐου όπου και είχαμε την πρώτη άρση των μέτρων με το άνοιγμα μικρών καταστημάτων και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Έκτοτε έχουμε περάσει στην δεύτερη φάση χαλάρωσης της καραντίνας καθώς από χτες άνοιξαν και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων, και επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Τσιόδρας, πιο ευκρινής θα είναι η εικόνα για την πανδημία στη χώρα μας από την ερχόμενη Κυριακή και μετά, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 14 μέρες από την άρση του lockdown.

Ωστόσο τα λίγα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και προχθές, καθώς και το γεγονός ότι δεν είχαμε νέο θάνατο για δύο 24ωρα, αφορά τις τελευταίες μέρες του Απριλίου που ίσχυε ακόμα η καραντίνα.

Επομένως είναι σαφές πως στα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνέπειες από την εξόρμηση των πολιτών στις πλατείες και στις παραλίες μετά την άρση των μέτρων. Αυτές αναμένονται να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στις 23 – 24 Μαΐου.

Θετική η εικόνα από τα τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ

Ωστόσο, θετική είναι η ευρεία εικόνα των αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Σε σύνολο 2.903 ελέγχων που έγιναν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μόλις δύο ήταν θετικοί.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δείκτης R0

Όσον αφορά τον περιβόητο δείκτη μετάδοσης, τον R0, αυτός βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης κυμαίνεται πλέον στο 0,3 – 0,4, που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε 30 – 40.

Ο ρυθμός αυτός βέβαια μπορεί να πάρει και πάλι την ανιούσα αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως την τελευταία εβδομάδα ανησύχησαν πολύ τους επιστήμονες οι συγκεντρώσεις σε πλατείες, δρόμους και παραλίες, καθώς ακόμη κι αν ένας έχει τον ιό, δεν αποκλείεται να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται.

Όπως είχε αναφέρει πάντως και ο κ. Τσιόδρας συναγερμός για το R0 θα σημάνει στη χώρα μας όταν ο δείκτης καταγράψει άνοδο άνω του 1.

Οι επιστήμονες άλλωστε από την πρώτη στιγμή έκαναν σαφές το γεγονός πως σε περίπτωση που η πορεία του ιού στην χώρα χειροτερέψει, τότε δεν αποκλείουμε να γυρίσουμε πίσω, τότε δηλαδή που ίσχυαν πιο αυστηρά μέτρα.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι συγκεντρώσεις είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος όμως μπορεί να εξαλειφθεί.

Αυτό μπορεί να γίνει αν για παράδειγμα ξεκινήσει νωρίτερα η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, καφέ, μπαρ, κτλ, ώστε ο κόσμος να βγαίνει και να πηγαίνει σε συγκεκριμένο προορισμό με συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλείας.

Γι΄αυτό το λόγο και σε σύγκριση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως από τους επιστήμονες ώστε να αλλάξουν οι χρόνοι και οι προθεσμίες που έχουν προσδιοριστεί για την επαναλειτουργία κάποιων κλάδων και επομένως να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα.

Σίγουρα τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια της η Επιτροπή για τον νέο κοροναϊό του υπ. Υγείας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω απόφαση.