Αναβάλλεται επ’ αόριστον το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Αναβάλλεται επ’ αόριστον το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τη θύελλα αντιδράσεων
Ενημερώθηκε: 14/06/21 - 08:54

Σε αναβολή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι διοργανωτές του, μετά από τη γενικευμένη κατακραυγή την οποίαν προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ με το σκοταδιστικό περιεχόμενο.

Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Οι διοργανωτές είχαν ήδη αναγκαστεί να «κατεβάσουν» την διαφήμιση του συνεδρίου, αν και, προς το παρόν, σε ανάρτησή τους υπερασπίζονται τις επιλογές τους, υποστηρίζοντας πως σκοπός δεν ήταν να προσβάλλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία όμως την απέσυρε, ενώ αποσύρθηκαν από χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Καίτης Γαρμπή και του Διονύση Σχοινά, ξεκινώντας το κύμα των μαζικών αποχωρήσεων καλλιτεχνών, αλλά και παρουσιαστών, όπως η Ράνια Θρασκιά, η Ναταλί Κακκαβά, και η Σταματίνα Τσιμτσιλή, καταγγέλλοντας πως δεν γνώριζαν το περιεχόμενο του συνεδρίου, όταν δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε διαφημιστικά βίντεο. Επίσης, κατέβηκαν από το site της διοργάνωσης όλα τα βίντεο (φωτογραφία επάνω) στα οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες και άλλα δημόσια πρόσωπα. 

Για την ιστορία, το επίμαχο διαφημιστικό σποτ είχε ως εξής: Μια γυναίκα, μάλλον σαραντάρα σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, εμφανίζεται να απολογείται στον εαυτό της και την κοινωνία επειδή επέλεξε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την καριέρα της.

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. ‘Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;’ Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. ‘Τι έχω κάνει λάθος;’ Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα».