Ανασχηματισμός ενόψει

Ανασχηματισμός ενόψει
Ενημερώθηκε: 28/08/18 - 11:05

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  χτες και την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.

Εκτός από τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του ανασχηματισμού στην προσπάθεια για δημιουργία της (ψευδ)αίσθησης της νέας εποχής με το τέλος των μνημονίων και της εποπτείας και νέων προσώπων που θα την υπηρετήσουν, είναι αρκετά και τα ζητήματα που θα πρέπει να λύσει ο ΑΛέξης Τσίπρας.

Καταρχήν, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες τόσο εντός της συγκυβέρνησης όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος λόγος είναι η τρικυμιώδης κατάσταση που επικρατεί στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Οι ισχυροί πόλοι του Μ. Μαξίμου, Ν. Παππάς, Θ. Καρτερός, Α. Φλαμπουράρης, Δ. Τζανακόπουλος, Χρ. Βερναρδάκης, δεν περνούν μεταξύ τους περίοδο αγάπης και αγαστής συνεργασίας. Αντιθέτως, το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού εμφανίζεται αλληλοσυγκρουόμενο και αλληλοϋπονομευόμενο.

Το διακύβευμα είναι να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα σηματοδοτούν κάτι διαφορετικό, καθώς, εάν ο ανασχηματισμός περιορισθεί σε δευτερεύουσες μετακινήσεις, θα χάσει το επικοινωνιακό στοιχείο που είναι σαφές ότι επιθυμεί η κυβερνητική ηγεσία, το μήνυμα ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα εποχή και με νέα σύνθεση θα αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και θα ξεδιπλωθεί η πολιτική της αυξημένης ελευθερίας που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συνεπάγεται η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος.

Γεγονός είναι ότι μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη από την κυβέρνηση στο κόμμα ανοίγει το πεδίο για μεγαλύτερες αλλαγές και περισσότερες μετακινήσεις στην κυβέρνηση.

Ο κ. Νίκος Παππάς εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης, μετακίνηση που θα προλειάνει τον δρόμο για επιπλέον αλλαγές. Παραμένει ερώτημα ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς και οι αλλαγές που θα κάνει ο κ. Τσίπρας στη δομή των υπουργείων.

Υπάρχουν σκέψεις για ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για επενδύσεις, αλλά και για υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στον απόηχο της καταστροφής στο Μάτι.

Μένει, τέλος, να φανεί σε πιο βαθμό θα θελήσει ο κ. Τσίπρας να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση προς άλλους πολιτικούς χώρους, μιας και ένα από τα ζητούμενα του ανασχηματισμού είναι η δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού αντιδεξιού μετώπου έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Πολλές οι σχετικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα όπως και τα ονόματα με ...άρωμα ΠΑΣΟΚ που έχουν ακουστεί.