Ανατολική Μεσόγειος: Μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Ρώσοι - Κοινές ασκήσεις με την Τουρκία

Ανατολική Μεσόγειος: Μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Ρώσοι - Κοινές ασκήσεις με την Τουρκία
Ενημερώθηκε: 03/09/20 - 17:16

Σε περιπέτειες μπαίνει η Ανατολική Μεσόγειος. Έπειτα από τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλιάς, αλλά και έπειτα από την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο, η Ρωσία εισέχεται στην περιοχή με το στόλο της. 

Πριν λίγες ώρες, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.

Το πρόβλημα είναι ότι για τη διεξαγωγή των ρωσικών ναυτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μόσχα ζήτησε την έκδοση Navtex από την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι στις περιοχές των ασκήσεων το δικαίωμα ενημέρωσης των ναυτιλλομένων ανήκει στην Τουρκία.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη γιατί πλέον η Ρωσία εμφανίζεται να παίρνει ανοιχτά το μέρος της Τουρκίας.

Το θέμα αυτό όμως αναδεικνύει και το διπλό παιχνίδι που παίζει Η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, γιατί μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, διευκολύνει τη Ρωσία να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με παραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό την επομένη της αποκάλυψης ότι ο πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε. Και η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να απολογηθεί αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τη συνεργασία της Άγκυρας

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αν τα τουρκικά πολεμικά πλοία λάβουν μέρος στα ρωσικά παιχνίδια στη περιοχή.

Τότε θα πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Navtex

Δύο ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν

Η πρώτη άσκηση (πρώτη NAVTEX) θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη άσκηση θα διεξαχθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι η προαναγγελία των δύο ασκήσεων συμβαίνει μόλις δύο ημέρες, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, μάλλον δεν είναι τυχαίο.

Με τις δύο αυτές ασκήσεις - με πραγματικά πυρά - τόσο στα ανατολικά, όσο και στα δυτικά της Κύπρου, οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι οι δύο ασκήσεις, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα για ένα διάστημα.

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η μία από τις δύο περιοχές, αυτή δυτικά της Κύπρου, σχεδόν εφάπταται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε τις περιοχές του χάρτη στις οποίες αναφέρονται οι τουρκικές NAVTEX.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ