Αναβρασμός στην Κρήτη: Έρχονται από τη Γερμανία 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες-Ανοίγει ξανά η Αμυγδαλέζα

 
ΚΑΡΑΒΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ενημερώθηκε: 14/08/16 - 18:46

Στην Κρήτη αναμένεται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα - από τη Γερμανία - περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες καθώς στο πλαίσιο του Δουβλίνο 3, κάθε κράτος - μέλος έχει το δικαίωμα να στείλει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσους πρόσφυγες κρίνει ως υπεράριθμους στο έδαφός του. Το γεγονός αυτό πάντως μόνο ευχάριστα δεν ακούστηκε στους κατοίκους του νησιού, και από χθες επικρατεί αναβρασμός.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα ekriti.gr, οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να φτάνουν αεροπορικώς στην Κρήτη, αρχικά στο Ηράκλειο και τα Χανιά, τον προσεχή Δεκέμβριο. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Την απόφαση αυτή της Γερμανίας υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση και ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου με επικεφαλής τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, ο οποίος προήδρευσε της περιβόητης σύσκεψης στο Ηράκλειο και προανήγγειλε τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην Κρήτη.

Oι 2.000 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε τέσσερα κέντρα φιλοξενίας, που θα δημιουργηθούν αφού ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος, το Νοέμβριο.

Οι Κρητικοί ωστόσο εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό η έλευση και εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί και αντιδρούν. «Θέλουν να μας κάνουν Λέσβο» φωνάζουν.

Ο Κυρίτσης διαψεύδει τη μεταφορά προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη

Αναφορές, βάσει των οποίων θα μεταφερθούν από τη Γερμανία στην Κρήτη πρόσφυγες οι οποίοι κρίθηκαν υπεράριθμοι από το Βερολίνο, διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργου Κυρίτση.

Ο κ. Κυρίτσης χαρακτήρισε «παντελώς ανυπόστατες» τις συγκεκριμένες αναφορές, με ανάρτησή του στο Twitter.

Εξάλλου, σύμφωνα με ενημέρωση του Συντονικού Οργάνου, τις τελευταίες ώρες και μέχρι τις 7.30 το πρωί της Κυριακής καταγράφηκαν 57 νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων σε Σάμο, Λέσβο και Ρόδο.

Ανοίγει ξανά η Αμυγδαλέζα

Ο ερχομός και νέων χιλιάδων μεταναστών δρομολογεί κι άλλες εξελίξεις...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ, έτοιμη να ανοίξει εκ νέου τις πύλες της για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών είναι η Αμυγδαλέζα, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει έντονα ως αντιπολίτευση.

Στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής είναι να δημιουργηθεί στους χώρους της Αμυγδαλέζας, κέντρο «οικειοθελούς κράτησης» λίγων ημερών για όσους από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις χώρες τους Η δομή θα λειτουργεί με την συνεργασία του διεθνούς γραφείου μετανάστευσης και ουσιαστικά θα είναι ένα εθελοντικό κέντρο κράτησης όσων προσφύγων και μεταναστών επιθυμούν να φύγουν απο την Ελλάδα.

Παράλληλα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας και hot spot και έχουν πραγματοποιήσει παράνομες πράξεις, θα μεταφερθούν άμεσα στα προαναχωρησιακά κέντρα σε Νέστο και Κόρινθο, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία απέλασής τους.

Το μήνυμα του Γιάννη Μουζάλα στους ευρωπαίους εταίρους

Εν τω μεταξύ ο Γιάννης Μουζάλας έστειλε μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους για το προσφυγικό μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» ανέφερε με σημασία ο υπουργός. Προς την κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε ότι μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα θα επισκεφθούν τους ομόλογους τους στην Ευρώπη.

Έτοιμη να ανοίξει εκ νέου τις πύλες της για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών είναι στο μεταξύ η Αμυγδαλέζα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Για 5.000 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν στην Κρήτη – πλέον των 3.000 μεταναστών που αναμένονται από τη Γερμανία – έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Λευτέρης Αυγενάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση για εν κρυπτώ διαδικασίες και κλειστές διαδικασίες με «εκλεκτούς προσκεκλημένους» συγκεκριμένους δημάρχους και φορείς του νησιού.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας παρέπεμψε στα «κατηγορώ» και τα αρνητικά σχόλια από τον κ. Τσίπρα και άλλα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιβεβαιώνεται η ορθή πολιτική της ΝΔ» τόνισε.