Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση δανείων – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση δανείων – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ενημερώθηκε: 04/08/20 - 11:16

Ξεκίνησε η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο αφορά την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην α' κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Βασική προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχον πληγεί από τον κορωνοϊό.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Για να κάνει κάποιος την αίτηση θα πρέπει να μπει στην διεύθυνση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους -www.keyd.gov.gr- με τους κωδικούς του TAXISNET και θα πρέπει να συμπληρώσει μόνο τη διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών. Δεν θα ζητείται κανένα δικαιολογητικό και θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων τόσο με το Taxisnet, τις τράπεζες και την «Εργάνη».

Το πρόγραμμα επιδότησης θα έχει διάρκεια εννέα μηνών και το ποσοστό θα εξαρτάται από το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.

Τα κριτήρια

Προκειμένου να μπει κάποιος στο πρόγραμμα, θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ενδεικτικά η αξία της α’ κατοικίας να είναι έως 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου έως 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 57.000 ευρώ, οι καταθέσεις του δικαιούχου έως 40.000 ευρώ και η συνολική αξία των ακινήτων του να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Δικαιούχοι

Ενδεικτικά, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται εργαζόμενοι με μείωση μισθού ή όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», επιδοτούμενοι άνεργοι, πληττόμενοι επαγγελματίες, δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια.

Το ποσό της επιδότησης

Η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 30%.

Πληροφορίες

 Για παροχή πληροφοριών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 213.212.57.30, ώστε να κλείσουν (τηλε)συνάντηση και να εξυπηρετηθούν από ένα εκ των 50 Κέντρων - Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία λειτουργούν πανελλαδικά.