Άρχισε ο αγώνας διαδοχής στην Κρήτη 

 
Άρχισε ο αγώνας διαδοχής στην Κρήτη 

Ενημερώθηκε: 20/10/21 - 13:59

Με την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη ορίζεται 3μελής επιτροπή ιατρών για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Η Ιερά Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας αποφάσισε να αναθέσει σε τρείς γιατρούς εγνωσμένου κύρους την εξέταση της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου για τον οποίο όλοι πλέον εκτιμούν οτι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει των καθηκόντων του.

“Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αναγνωρίζει και τιμά στο ακέραιο το Πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της κ. Ειρηναίου, ως Ποιμένα και Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας Κρήτης. Θεωρεί όμως ότι, οι ανεφερθείσες συγκυρίες και τα μη αναστρέψιμα μέχρι τώρα δεδομένα της υγείας του, οδηγούν ομόφωνα την Ιερά Σύνοδο να επιληφθεί για το θέμα αυτό”, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος.

Οι γιατροί δεν αναμένεται να "ανατρέψουν" την κατάσταση υπέρ του Αρχιεπισκόπου και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση του τριπρόσωπου. Επειδή η Εκκλησία της Κρήτης ανήκει στο Φανάρι, από τους τρείς υποψηφίους η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επιλέξει τον νέο αρχιεπίσκοπο.

Αυτή τη στιγμή υποψήφιοι φέρεται να είναι ο 57χρονος Κισάμου Αμφιλόχιος ,ο 53χρονος Ρεθύμνης Ευγένιος και ο 56χρονος Πέτρας Γεράσιμος. Κάποιες πιθανότητες έχει ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας.

Στις εκλογές πάντα υπάρχουν και άλλες λύσεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του Βαρθολομαίου ο οποίος επιθυμεί για τη θέση του αρχιεπισκόπου έναν "δικό του άνθρωπο". Και αυτό γιατί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για το Φανάρι έχει ανάγκη από σταθερές φιλίες.