Αττική: «Βροχή» 4.000 κλήσεων από τις έξυπνες κάμερες – Στην κυκλοφορία 388 νέες συσκευές και έλεγχοι με Τεχνητή Νοημοσύνη

 
καμερες

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 21/07/26 - 13:07

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα περνούν οι «έξυπνες» κάμερες στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με τις πρώτες 4.000 κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις να έχουν ήδη καταγραφεί, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μετά την αντιμετώπιση των αρχικών τεχνικών προβλημάτων, το σύστημα εγγυάται πλέον την απόλυτη ακρίβεια στη βεβαίωση των παραβάσεων.

Εντός των επόμενων δέκα ημερών ενεργοποιούνται 388 νέες κάμερες της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες στην πρώτη φάση θα καταγράφουν αποκλειστικά την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Οι κλήσεις θα εκδίδονται αυτόματα και θα αποστέλλονται ψηφιακά στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, καταργώντας τις χειροκίνητες διαδικασίες και επιταχύνοντας την επιβολή των προστίμων.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή καμερών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα αυτόματου εντοπισμού πολλαπλών παραβάσεων, όπως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους, καθώς και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Όσον αφορά τις λεωφορειολωρίδες, οι έλεγχοι διεξάγονται προς το παρόν πιλοτικά μέσω δέκα ειδικών καμερών τοποθετημένων σε αστικά λεωφορεία.

Η συνολική αυτή ψηφιακή αναβάθμιση στοχεύει στον περιορισμό των επικίνδυνων συμπεριφορών που προκαλούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα, χωρίς να απαιτείται η αυξημένη φυσική παρουσία της Αστυνομίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ