Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία για το μπαράζ προκλήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο

 
Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία για το μπαράζ προκλήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο

Ενημερώθηκε: 16/05/17 - 21:55

Σε «αυστηρό μήνυμα» προς την Τουρκία προχώρησε η Κομισιόν εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων και παραβιάσεών της στο Αιγαίο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της EurActiv υπό τον τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ύστερα από τις 141 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε μια μέρα».

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως σε σχετικό γραπτό ερώτημα της ιστοσελίδας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Maja Kocijancic απάντησε ως εξής:

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο», συμπλήρωσε. «Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα», κατέληξε.

Σχετικά Θέματα:

Η Τουρκία μας «απαγορεύει» άσκηση στη Σαμοθράκη! - Στο πνεύμα...της Λωζάνης;

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο - Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Όλα τα σχετικά θέματα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ΕΔΩ