Το BBC αναλύει τι γνωρίζουμε για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας

 
hospital gaza

Ενημερώθηκε: 19/10/23 - 13:02

Μετά το σοκ που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα που προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, τίθεται αμείλικτο το ερώτημα για το ποιος τελικά ευθύνεται για αυτό το έγκλημα. Οι Παλαιστίνιοι από την πρώτη στιγμή κατηγόρησαν το Ισραήλ για αυτήν την απίστευτα φρικαλέα ενέργεια, ενώ από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί αντέστρεψαν τις κατηγορίες, ρίχνοντας την ευθύνη για την απάνθρωπη ενέργεια στη Χαμάς.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, διάφοροι αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να ανασυνθέσουν την εξέλιξη του περιστατικού και να εξηγήσουν το πώς θα επηρεάσει αναπόφευκτα την εξέλιξη της σύγκρουσης και όλοι καταλαβαίνουμε ότι γύρω από το τραγικό συμβάν αναπτύσσεται ένας αδυσώπητος πόλεμος προπαγάνδας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το BBC επιχείρησε να προχωρήσει σε μια πρώτη καταγραφή των δεδομένων που είναι γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή, χωρίς να αποκλείει ότι νέα στοιχεία μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, ανατρέποντας προηγούμενα συμπεράσματα που είχαν βασιστεί σε εκτιμήσεις που εκ της έρευνας αποδείχθηκαν ατεκμηρίωτες.

Με προσεκτική διατύπωση, το βρετανικό δίκτυο χρησιμοποιεί διάφορες πηγές τεκμηρίωσης για να αποδώσει τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή: βίντεο την ώρα της επίθεσης, φωτογραφίες και δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Τα βίντεο

Η έκρηξη στο νοσοκομείο συνέβη στις 7μμ τοπική ώρα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου. Διάφορα βίντεο κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα που φέρεται να έχουν καταγράψει την πορεία ενός ή περισσότερων βλημάτων εκείνη την ώρα πάνω από το νοσοκομείο και την έκρηξη που ακολούθησε.

Το BBC απευθύνθηκε σε 20 πανεπιστήμια και φορείς που διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναλύσουν τις εικόνες ώστε να αποκωδικοποιήσουν το τι πραγματικά συνέβη. Δηλαδή, αν θα μπορούσαν να εξακριβώσουν την αιτία της καταστροφής στο νοσοκομείο από το μέγεθος της έκρηξης που φαίνεται στα βίντεο και από τους ήχους που ακούγονται παράλληλα. Σε αναμονή περισσότερων απαντήσεων, το βρετανικό κανάλι έχει συλλέξει μέχρι τώρα τη γνώμη τριών ειδικών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ των ΗΠΑ, Αντρές Γκάνον, θεωρεί ότι οι εκρήξεις στο έδαφος φαίνονται μικρές, που σημαίνει ότι η θερμότητα που παράγεται από την πρόσκρουση μπορεί να προέρχεται από τα υπολειπόμενα καύσιμα του βλήματος και όχι από τα πυρομαχικά της κεφαλής.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής του Ινστιτούτου Royal United Services στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρότι θεωρεί παρακινδυνευμένο να βγαίνουν συμπεράσματα σε τόσο πρώιμο στάδιο των ερευνών, η έκρηξη μοιάζει να προέρχεται από τμήμα πυραύλου που έπεσε στο πάρκινγκ και προκάλεσε πυρκαγιά στα καύσιμα που μετέφερε.

Από την πλευρά της, η ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής στην εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων Sibylline, Βαλέρια Σκούτο, σημειώνει ότι το Ισραήλ διαθέτει μεγάλη γκάμα οπλισμού, ανάμεσα τους και drones, τα οποία μπορούν να φέρουν πυραύλους Hellfire. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες θερμότητες, χωρίς απαραίτητα να αφήσουν μεγάλους κρατήρες.

Οι φωτογραφίες

Το βρετανικό κανάλι προχώρησε σε λεπτομερή εξέταση πολλών φωτογραφιών του νοσοκομείου, ακόμη και σύγκριση με φωτογραφίες του νοσηλευτικού ιδρύματος πριν το χτύπημα. Με βάση το διαθέσιμο υλικό, η έκρηξη φαίνεται να συνέβη στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, καίγοντας σταθμευμένα οχήματα και σπάζοντας τζάμια, χωρίς όμως σημαντικές εξωτερικές ζημιές στα τριγύρω κτίρια. Όπως ανέφερε στο BBC ο κοσμήτορας του St George’s College στην Ιερουσαλήμ, Κάνον Ρίτσαρντ Σιούελ, την ώρα της έκρηξης ήταν στο νοσοκομείο περίπου 600 ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο προαύλιο βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα, εκτοπισμένοι που είχαν αναζητήσει εκεί ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι μαρτυρίες

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές αποκάλυψης, με ανθρώπινα μέλη ακόμη να συλλέγονται από την περιοχή, ενώ διαβεβαιώνουν ότι τη στιγμή της έκρηξης το νοσοκομείο κατακλυζόταν από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Το BBC έδειξε φωτογραφίες θυμάτων και τραυματισμένων σε ειδικούς γιατρούς ώστε να εκφέρουν την άποψή τους για το είδος της έκρηξης βάσει της φύσης των τραυμάτων. «Το μοτίβο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται στα τραύματα που φέρουν αυτοί οι άνθρωποι ανταποκρίνεται σε αυτό που θα περιμέναμε από σκάγια που προέρχονται από έκρηξη» ανέφερε ο παθολόγος Ντέρεκ Πάουντερ, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικός σε θέματα τραυμάτων πολέμου. Όμως συμπλήρωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί με σαφήνεια η φύση όλων των τραυματισμών εξαιτίας του περιορισμένου όγκου φωτογραφικού υλικού που είχε στη διάθεσή του.

Το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι 471 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, ενώ το Ισραήλ αμφισβητεί αυτό το νούμερο, θεωρώντας ότι έχει διογκωθεί σκόπιμα, χωρίς όμως να αναφέρει κάποια εκτίμηση. Το BBC υπογραμμίζει ότι δεν μπόρεσε να διασταυρώσει τον αριθμό των θυμάτων από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Ο κρατήρας

Μια από τις πιο σημαντικές ενδείξεις που μπορούν να οδηγήσουν στη διευκρίνιση της αιτίας της έκρηξης είναι ο κρατήρας που άφησε πίσω της. Πηγές του ισραηλινού στρατού ισχυρίζονται ότι η απουσία κάποιου μεγάλου κρατήρα ή ζημιών από έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια αποδεικνύουν ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από ισραηλινά πυρά.

Επίσης, δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής θραύσματα του βλήματος, τα οποία πολλές φορές είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους ειδικούς για να εξακριβώσουν την προέλευσή του.

Πηγή: BBC μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ