Βρετανία: Συναγερμός από τη μετάλλαξη του ιού - Αποκομμένη η Βρετανία, χάος στους δρόμους και στα αεροδρόμια

Βρετανία: Συναγερμός από τη μετάλλαξη του ιού - Αποκομμένη η Βρετανία, χάος στους δρόμους και στα αεροδρόμια
Ενημερώθηκε: 21/12/20 - 12:43

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σήμερα αποκομμένο από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μετά τη διακοπή των ταξιδιωτικών συνδέσεων από τους στενότερους συμμάχους του εξαιτίας των φόβων για νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα, γεγονός που δημιουργεί χάος για οικογένειες και εταιρείες λίγες μόνον ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Πάρα πολλές χώρες διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία μετά την προειδοποίηση το Σάββατο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα. Συνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ για τη λήψη μέτρων

Σημειώνεται πως ο Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνόδου της κυβέρνησής του για να συζητηθούν οι διεθνείς συνδέσεις, ιδιαίτερα η ροή φορτίων εντός και εκτός της Βρετανίας.

Νωρίτερα, η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της με τη Βρετανία για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας την σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε το βήμα αυτό απρόσμενο.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις μεταφορές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.

Το ταξιδιωτικό χάος σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από την λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit με ή χωρίς μια εμπορική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία συνεχίζονται μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. Η Ένωση Φαγητών και Ποτών της Αγγλίας προειδοποίησε για «σοβαρές ελλείψεις» στην προμήθεια φρέσκων προϊόντων, όπως έκανε και η Βρετανική Ένωση Λιανεμπορίου, διαβλέποντας σημαντικές ανεπάρκειες στην αγορά λόγω των κλειστών συνόρων με τη Γαλλία.

Από τα ξημερώματα έκαναν σήμερα ουρές οι Βρετανοί έξω από τα σούπερ μάρκετ της χώρας, θέλοντας να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τις γιορτές, μέσα στο κλίμα φόβου για ελλείψεις σε βασικά αγαθά και το χάος που επικρατεί στα λιμάνια.

Οι φόβοι του κοινού επιδεινώθηκαν από την απόφαση της Γαλλίας να κλείσει τα σύνορά της με την Αγγλία, όταν παράγοντες της αγοράς ισχυρίστηκαν πως τα κλειστά σύνορα θα επηρεάσουν αναμφίβολα την προμήθεια βασικών εορταστικών αγαθών. 

Σουπερ Μαρκετ

Την ίδια ώρα εκατομμύρια πολίτες έμαθαν ότι πρέπει να ακυρώσουν τις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις τους και τα ταξίδια προκειμένου να συναντήσουςν τους δικούς τους ανθρώπους.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικού μέσου, περίπου 10.000 φορτηγά ημερησίως ταξιδεύουν μεταξύ Ντόβερ και Καλαί κατά τις περιόδους αιχμής όπως τα Χριστούγεννα. Επομένως το ξαφνικό κλείσιμο των συνόρων έχει επιφέρει τεράστιες ουρές αλλά και ταλαιπωρία στους οδηγούς.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσπαθήσουν σήμερα να βρουν λύση στην επιτροπή έκτακτης ανάγκης της Κόμπρα.

Την Κυριακή, ο Γραμματέας Μεταφορών Γκραντ Σάπς προέτρεψε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν σε λιμάνια του Κεντ, λέγοντας ότι πιθανότατα θα προκληθεί «σημαντική αναστάτωση».

Η αστυνομία του Κεντ έχει βάλει σε εφαρμογή το Operation Stack – ένα σύστημα στάθμευσης φορτηγών στον αυτοκινητόδρομο M20 στο Κεντ για όσο παραμείνουν κλειστά τα σύνορα.

Το Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι το αεροδρόμιο του Μάνστον στο Κεντ προετοιμάζεται για να «υποδεχτεί» έως και 4.000 φορτηγά ώστε να αποσυμφορηθεί κάπως ο αυτοκινητόδρομος.

Πρόκληση η μεταφορά φρέσκων τροφίμων

Ο Ρίτσαρντ Μπέρνετ, επικεφαλής της Οδικής Μεταφοράς Οχημάτων, δήλωσε στο πρόγραμμα BBC Today ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να αποτρέψει τους μεταφορείς της ΕΕ να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβούμενοι μήπως δεν καταφέρουν να φύγουν γρήγορα από τη χώρα.

«Οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν κάνει καλή δουλειά για την αποθήκευση προϊόντων για τα Χριστούγεννα, επομένως θα υπάρχει άφθονο απόθεμα», ανέφερε καθησυχάζοντας τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως μεγάλη πρόκληση αποτελούν τα φρέσκα τρόφιμα.

Σουπερ Μαρκετ

Χάος και στο Χίθροου: Απίστευτες εικόνες μετά το «μπλόκο» στις πτήσεις

Την ίδια ώρα εικόνες χάους καταγράφηκαν έως αργά το βράδυ της Κυριακής στο Χίθροου του Λονδίνου οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε «συναγερμό» για την μετάλλαξη του κοροναϊού.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων που οδήγησαν και την κυβέρνηση σε λήψη αυστηρότατων μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η περαιτέρω διάδοση του ιού, πολλές είναι οι χώρες που απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη Βρετανία, εγκλωβίζοντας έτσι εκατοντάδες ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο.

Επιβάτες παρέμεναν καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο αναμένοντας οδηγίες από τις αεροπορικές εταιρίες για το εάν θα καταφέρουν να πετάξουν προς τους προορισμούς τους.