Δ. Λαγούδας: Ετοιμη η Ελλάδα για ένα καινούριο ξεκίνημα, λέει ο κορυφαίος Ελληνας επιστημονας

 
Δ. Λαγούδας: Ετοιμη η Ελλάδα για ένα καινούριο ξεκίνημα, λέει ο κορυφαίος Ελληνας επιστημονας

Ενημερώθηκε: 29/07/18 - 08:39

«Μετά από τα σκληρά μαθήματα της κρίσης, η Ελλάδα φαίνεται να είναι έτοιμη για ένα καινούργιο ξεκίνημα». Ο καθηγητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Τexas A&M των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Δημήτρης Λαγούδας μιλάει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις δυνατότητες και προοπτικές της έρευνας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα εξέρχεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και δηλώνει την πεποίθησή του πως παρά το ότι απολαβές και αναγνώριση εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικούς λόγους για τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, «οι φοιτητές του ΑΠΘ και των άλλων Πανεπιστημίων θα είναι αυτοί που θα ξεκινήσουν με τη νέα σπίθα της δημιουργίας».

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνά του στον τομέα των προηγμένων υλικών καθηγητής δίνει μια ιδέα για το επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον των έξυπνων υλικών, λέγοντας πως θα προορίζονται «για όλες τις χρήσεις» και θα είναι «μεταλλικά, κεραμικά και πολυμερή», ενώ «το επόμενο βήμα θα είναι το τύπωμα των υλικών αυτών από εκτυπωτές και στην Ελλάδα θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί».

Ποιός είναι ο Δημήτρης Λαγούδας

Ο καθηγητής αναγορεύτηκε πρόσφατα Επίτιμος Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1993 έλαβε τον τίτλο του Διακεκριμένου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Texas A&M. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Μηχανικής και ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών του Πανεπιστημίου Texas A&M. Έχει διατελέσει επίσης Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Texas A&M και Διευθυντής δύο Ερευνητικών Κέντρων του TEES.

Η έρευνά του

Η έρευνά του περιλαμβάνει σχεδιασμό, χαρακτηρισμό και μοντελοποίηση πολύ-λειτουργικών υλικών σε νάνο, μίκρο και μάκρο επίπεδο με μεθόδους μικρομηχανικής, για τη γεφύρωση διάφορων κλιμάκων μεγέθους, και λειτουργίες που περιλαμβάνουν μηχανικές, θερμικές και ηλεκτρικές ιδιότητες νανοσύνθετων υλικών. Η ερευνητική του ομάδα είναι από τις πλέον αναγνωρισμένες διεθνώς στην περιοχή της μοντελοποίησης και του χαρακτηρισμού κραμάτων μνήμης σχήματος.

Έχει πολυετή συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (ΤΜΜ) του ΑΠΘ και έχει συνδιοργανώσει με τη σειρά διεθνών θερινών σχολείων ‘‘Advanced Materials Systems’’. Έχει συμβάλει στη διοργάνωση προγραμμάτων σπουδών φοιτητών του Texas A&M στο ΑΠΘ, ενώ ετησίως προσφέρει υποτροφία στον πρωτεύσαντα απόφοιτο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και στην Oμάδα ART του ΑΠΘ.