Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την κοινή άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ στην Ξάνθη

 
Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την κοινή άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ στην Ξάνθη

Ενημερώθηκε: 18/05/21 - 20:29

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και παράλληλα μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα αποτελούν οι συνεχείς συνασκήσεις που πραγματοποιούν από τις αρχές του έτους οι ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα που 12 μαχητικά F-15 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα και εκπαιδεύονται μαζί με τα ελληνικά μαχητικά κυρίως σε σενάρια αναχαίτισης σχεδόν σε όλο το FIR Αθηνών, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης πραγματοποιείται από τις 17 Μαΐου η διμερής Άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21».

Τα σενάρια της περιλαμβάνουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ).

Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

H ανωτέρω δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει ακόμα περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.