Δεν πείστηκε η Κομισιόν για συντάξεις - Μιλά για χρυσή τομή στη βάση της τήρησης των συμφωνηθέντων

 
Δεν πείστηκε η Κομισιόν για συντάξεις - Μιλά για χρυσή τομή στη βάση της τήρησης των συμφωνηθέντων

Ενημερώθηκε: 06/11/18 - 11:52

Αισιοδοξία για την εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων, που θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εξέφρασαν σήμερα πηγές της Κομισιόν.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για το θέμα, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες "θερμοκηπίου" που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ενδιαφέρον και η πίεση μεταφέρεται τώρα προς την Ιταλία η οποία καλείται ως τις 13 Νοεμβρίου να καταθέσει τροποποιημένο προϋπολογισμό που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εκτιμάται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί η ελληνική κρίση του 2015.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η ιστορία έχει δείξει πως ο μόνος τρόπος να λύνονται θέματα με την Τουρκία είναι η στρατηγική ψυχραιμίας. Κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση του προσφυγικού, η συμφωνία για το οποίο έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των ροών αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τονίζεται πάντως ότι το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι καλό, καθώς πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο επιθετική στάση, ενώ αν εκλεγεί ο Μ.Βέμπερ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να λύνει θέματα με την Τουρκία μεταξύ άλλων και στα ζητήματα της τρομοκρατίας που η τουρκική συνδρομή είναι πολύτιμη.

Τέλος για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των γεωτρήσεων αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε στρατό και αποτρεπτική δύναμη. Το μόνο που μπορεί να κάνει και το έχει ήδη πράξει είναι να ζητήσει από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Νόμος Κατσέλη - 120 δόσεις

Στο μεταξύ, αρνητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την παράταση του νόμου Κατσέλη και την προσπάθεια να θεσπιστεί νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές θεωρούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέας έκτακτης ρύθμισης ούτε καν για μικροοφειλέτες.

Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς με βάση τον νόμο Κατσέλη, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να παραταθεί κατά ένα χρόνο, έως το τέλος του 2019, αλλά οι δανειστές εγείρουν ενστάσεις, επικαλούμενοι και τις πρόσφατες ισχυρές αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικό είναι ότι ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι εμφανίστηκε χθες πολύ συγκρατημένος για το θέμα, μιλώντας στο συνέδριο «Capital+Vision 2018»: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως τι θα γίνει. Είναι δύσκολο ερώτημα. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο κ. Ντρούντι άφησε να εννοηθεί ότι, ακόμα και αν υπάρξει τελικά παράταση, θα συνοδευτεί από αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής στον νόμο και δραστική μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.