Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ενημερώθηκε: 25/04/21 - 14:24

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας αφού εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης.

Πρόκειται για μια γυναίκα 33 ετών ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι. Μπήκε στη χώρα με αρνητικό τεστ και εμφάνισε συμπτώματα μετά την άφιξή της, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωση αναφέρει ότι, η 33χρονη δεν βρίσκεται πλέον σε καραντίνα και είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την  περιοχή δηλαδή  όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος».

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγα 24ωρα  

Ο άνδρας, που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως.