Δημοσκόπηση για τους πρόσφυγες αποτυπώνει το αρνητικό κλίμα: Απειλή τους θεωρεί το 65% των νησιωτών

Δημοσκόπηση για τους πρόσφυγες αποτυπώνει το αρνητικό κλίμα: Απειλή τους θεωρεί το 65% των νησιωτών
Ενημερώθηκε: 21/02/20 - 11:09

Το αρνητικό ή και εχθρικό κλίμα απέναντι στους πρόσφυφες αποτυπώνει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου θεωρούν τους πρόσφυγες «απειλή» για τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή», το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου βλέπουν τους πρόσφυγες ως απειλή και πιστεύουν πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το φαινόμενο.

Μόνο ένα 10% βλέπει τους πρόσφυγες ως ευκαιρία για τη χώρα.

Στον αντίποδα το 21% απαντά ότι η παρουσία των προσφύγων στη χώρα είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων και μόνο ένα 10% συμφωνεί με τη φράση ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά.

Εν τω μεταξύ, εννέα στους 10 κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εκτιμά ότι οι αυξημένες προσφυγικές ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους, ενώ το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Τέλος, το 78% απαντά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό, ενώ το 94% αναφέρει πως η ψυχολογία και το ηθικό των κατοίκων έχουν επηρεαστεί αρνητικά.