Δημοσκόπηση Pulse: Νέοι και γυναίκες θα κρίνουν τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 
Δημοσκόπηση  Pulse: Νέοι και γυναίκες θα κρίνουν τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ενημερώθηκε: 28/06/19 - 09:04

Νεανικά κοινά και γυναίκες θα κρίνουν την τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 40%, της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», δηλαδή των αναποφάσιστων και της αποχής, είναι ηλικίας 17-29. Το ποσοστό αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν προστεθούν οι ηλικίες 30-44 που είναι το 28%. Εν συνόλω δηλαδή, το 68% των αναποφάσιστων είναι ηλικίας 17-44 ετών. Την ίδια ώρα, το 65% της «γκρίζας ζώνης» είναι γυναίκες, κάτι που ερμηνεύει και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ψάχνει εναγωνίως τον τρόπο να κλείσει τη διαφορά, έβγαλε σποτ που απευθύνεται αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο.

Οι δύο αυτές κατηγορίες θα κρίνουν, όπως προειπώθηκε, και το τελικό εύρος της διαφοράς, καθώς η πρωτιά της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό (πρόκειται για μέση τιμή) της τάξεως του 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, κάτι που σημαίνει πως η διαφορά των 9,5 μονάδων που χτίστηκε στις ευρωεκλογές μένει σχεδόν ανέπαφη. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%. H Χρυσή Αυγή υποχωρεί και άλλο στο 4%, ενώ πάνω από το όριο του 3% είναι τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, δίνοντας 7κομματική Βουλή. Οσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, με διαστήματα η Ν.Δ. κινείται μίνιμουμ από 33,5% και μάξιμουμ μέχρι 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα από 24,7% έως το 29,3% που θεωρείται ταβάνι. Το παραπάνω στοιχείο γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκό για τη Ν.Δ. αν συνδυαστεί με δύο άλλες κάρτες. Συγκεκριμένα, στα «σενάρια κατανομής αναποφάσιστων» η Ν.Δ. λαμβάνει ένα ποσοστό 36,4% έως 41,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6% έως 31,4%. Συνεπώς είναι πιθανότερο η Ν.Δ. να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό από τους αναποφάσιστους από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η «γκρίζα ζώνη» θεωρεί σε ποσοστό 14% καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 9% του Αλέξη Τσίπρα. Το 64% πάντως απαντά «κανέναν από τους δύο».

Δημοσκόπηση

Η Ν.Δ. λαμβάνει πάντως αυτοδυναμία σε όλα τα σενάρια. Με επτακομματική Βουλή, που είναι το σενάριο που προκύπτει από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η Ν.Δ. λαμβάνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το ΚΙΝΑΛ 20, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12 και από 10 Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Με εξακομματική Βουλή οι έδρες γίνονται 159 για τη Ν.Δ. και 82 για τον ΣΥΡΙΖΑ, και στο σενάριο της πεντακομματικής έχουμε 164 έδρες για τη Ν.Δ. και 85 για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα μία σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών ολοκληρώνει την εικόνα κυριαρχίας της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, το 37% θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό, μια τιμή αυξημένη κατά μία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ο κ. Τσίπρας στο ίδιο ερώτημα παραμένει σταθερός στο 28%. Τέλος, στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. έχει 71% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ που υποχώρησε κατά μία μονάδα. Η εικόνα συμπληρώνεται από την απάντηση στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση είναι καλύτερο να προκύψει για τη χώρα», όπου το 36% απαντά αυτοδύναμη τη Ν.Δ., έναντι 13% που θέλει αυτοδύναμο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα 11% θέλει κυβέρνηση συνασπισμού και με τα δύο μεγάλα κόμματα.

Πηγή: Καθημερινή